Στην πρόσφατη έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα της το 2ο τρίμηνο της χρονιάς, η Huawei έκανε γνωστό ότι το πρώτο μισό της χρονιάς πωλήθηκαν 118 εκατομμύρια smartphones (συμπεριλαμβανομένων και κινητών της θυγατρικής Honor), με τα έσοδα της να αγγίζουν τα  ¥220,8 δισεκατομμύρια (CNY), δηλαδή περίπου τα $32 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 24% από έτος σε έτος.

Παρά τις κατηγορίες ότι η τεχνολογία της Huawei ενδέχεται να μην είναι ασφαλής ή ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπευτικούς λόγους, η εταιρεία είδε την επιχείρηση της στις υποδομές κινητής τηλεφωνίας να παραμένει κερδοφόρα, με έσοδα ¥146,5 δισεκατομμυρίων (CNY), δηλαδή περίπου $21 δισεκατομμυρίων. Η Huawei επίσης ανακοίνωσε ότι και αυξήθηκαν και οι πωλήσεις tablets, PCs και wearables της, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες στην έκθεση της.

Συνολικά, τα έσοδα της εταιρείας για το πρώτο μισό του 2019 έφτασαν τα ¥401,3 δισεκατομμύρια (CNY), δηλαδή πάνω από $58 δισεκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση 23,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όπως είναι γνωστό, φέτος είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Κινέζικη εταιρεία, αφού χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προμηθευτεί τεχνολογία από Αμερικάνικες εταιρείες όπως οι Google, Intel και Qualcomm.

Ο ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Κινέζικης εταιρείας, Ren Zhengfei, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα δήλωσε ότι πιστεύει ότι «η προσθήκη της Huawei στη “μαύρη λίστα” είναι μία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να «περιορίσουν την προηγμένη τεχνολογία της Huawei» και πως ο αποκλεισμός της θα στοιχίζει στην εταιρεία περίπου $30 δισεκατομμύρια φέτος και του χρόνου. Ακόμα και θετικά νούμερα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τις πωλήσεις της εταιρείας φαίνεται να «επισκιάστηκαν» μερικώς από προειδοποιήσεις για το μέλλον. «Λαμβάνοντας υπόψη τα θεμέλια που οικοδομήσαμε μέσα στο πρώτο μισό της χρονιάς, συνεχίζουμε να βλέπουμε ανάπτυξη ακόμα και μετά την προσθήκη μας στη “μαύρη λίστα”» δήλωσε ο Liang Hua, Πρόεδρος της Huawei Technologies. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δυσκολίες μπροστά μας. Έχουμε, και μπορεί να επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξη μας βραχυπρόθεσμα». Μία από τις επιπτώσεις από τις απαγορεύσεις/ κυρώσεις των ΗΠΑ είναι ότι τα σχέδια που είχε η εταιρεία μαζί με την Google για την ανάπτυξη και πώληση ενός έξυπνου ηχείου με τον Google Assistant, κατέρρευσαν, και το προϊόν τελικά δεν θα κυκλοφορήσει.

Engadget