Με την αμερικάνικη κυβέρνηση να μην έχει βρει ακόμη τη χρυσή τομή με τη Huawei και να συνεχίζει να δίνει προσωρινές άδειες 90 ημέρων, δεν σημαίνει πως τα μεγάλα αφεντικά της κινεζικής εταιρείας, θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια. Πρόσφατα, το αμερικάνικο Τμήμα Εμπορίου (Commerce Department) εξασφάλισε στη Microsoft άδεια εξαγωγής λογισμικού μαζικής χρήσης.

Η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει τι ακριβώς σημαίνει το «λογισμικό μαζικής χρήσης» αλλά μάλλον αναφέρεται στο λειτουργικό σύστημα Windows και τη σουίτα εφαρμογών Office. Με άλλα λόγια η Huawei δεν θα έχει πρόβλημα να προσφέρει υπολογιστές όπως το MateBook X Pro με προγράμματα της αμερικανικής εταιρείας.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το Τμήμα Εμπορίου των ΗΠΑ, δείχνει μία σχετική προθυμία στο να δώσει προσωρινές άδειες και να αλλάξει τη στάση του σε μερικές περιπτώσεις πώλησης. Μάλιστα ο υπουργός εμπορίου Wilbur Ross, είχε αναφέρει πως ορισμένες εταιρείες θα λάβουν εγκρίσεις αλλά παράλληλα αρκετές θα είναι και αυτές που θα απορριφθούν.

Η Google έως τώρα δεν έχει λάβει κάποια άδεια, κάτι που έχει άμεση επίδραση στα σχέδια της Huawei. Χωρίς αυτή την έγκριση, η Huawei αναγκάζεται να προσφέρει Android συσκευές δίχως τις εφαρμογές της Google, ανεξάρτητα το που αυτές οι συσκευές πωλούνται. Φυσικά αυτό αποτελεί ένα σοβαρό μειονέκτημα για χρήστες που χρησιμοποιούν συχνά εφαρμογές όπως Chrome, Gmail κι άλλες βασικές Google εφαρμογές.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πάρει εύκολα πίσω την απόφασή του αποκλεισμού της Huawei, αφού οι ανησυχίες για το ότι συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση, δεν έχουν ακόμη κοπάσει.  Έως και σήμερα, οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει σχετικές αποδείξεις.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι αρκετά δύσκολο Google και Huawei να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και τουλάχιστον να μην επηρεαστεί ένας τεράστιος κλάδος όπως αυτός των smartphones.

Engadget