Η Huawei, η κινεζική εταιρεία που βρέθηκε στο επίκεντρο της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης με ελπιδοφόρες προοπτικές για το 2023.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία, που εδρεύει στη Σενζέν, προέβλεψε έσοδα άνω των 700 δισεκατομμυρίων γιουάν (99 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το 2023, αποδίδοντας μέρος αυτών στην ισχυρή απόδοση του τομέα ηλεκτρονικών της. Η επίδοση αντιπροσωπεύει αύξηση 9% από τα έσοδα των 642,3 δισεκατομμυρίων γουάν (92,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) του 2022, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται των περίπου 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2019.

Ο Κεν Χου, εναλλασσόμενος πρόεδρος της Huawei, εξέφρασε στο μήνυμά του για το τέλος του έτους προς τους εργαζόμενους ότι η εταιρεία ξεπέρασε με επιτυχία τις προκλήσεις και τώρα ουσιαστικά επανέρχεται σε τροχιά.

Οι ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας οφείλονται εν μέρει στο λανσάρισμα τον Αύγουστο του Mate 60 Pro smartphone. Η προηγμένη τεχνολογία αυτής της συσκευής εξέπληξε τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις εκτεταμένες προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε ξένα τσιπ και τεχνολογίες.

Το Mate 60 Pro έτυχε καλής υποδοχής από τους καταναλωτές, επιτρέποντας στη Huawei να κερδίσει μερίδιο αγοράς από την Apple στην Κίνα, όπως αναφέρει η Counterpoint Research. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Huawei είχε ανέβει στην πέμπτη θέση στην κινεζική αγορά, αυξάνοντας το μερίδιό της από 10% το πρώτο τρίμηνο σε 14% το τρίτο τρίμηνο. Αντίθετα, το μερίδιο αγοράς της Apple μειώθηκε από 20% σε 15% κατά την ίδια περίοδο.

Η Huawei, που κάποτε ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο, έχασε τη θέση της λόγω των αυστηρών κυρώσεων των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια που εμπόδιζαν την ικανότητά της να προμηθεύεται βασικά εξαρτήματα για τις συσκευές της αλλά και να έχει πρόσβαση στο Android της Google.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά ότι η Huawei αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, υπονοώντας ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό της εταιρείας για κατασκοπεία. Η Huawei έχει διαψεύσει σταθερά αυτούς τους ισχυρισμούς και έχει καταβάλει προσπάθειες να βελτιώσει τη φήμη της στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, το 2023, η Huawei ξεκίνησε να ανακάμπτει. Τον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε βγεο από την κατάσταση κρίσης και είχε σημειώσει πρόοδο στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τα εξαρτήματα στα οποία της είχε απαγορευτεί η πρόσβαση λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή smartphone με Kirin SoC, η Huawei αναμένεται να διατηρήσει την επιτυχία της το επόμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση των αναλυτών της Counterpoint τον Νοέμβριο.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, η Huawei παρουσίασε τη νέα σειρά Nova, που ανήκει στη μεσαία κατηγορία, τα οποία οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα είναι δημοφιλή λόγω της σχετικής προσιτής τιμής τους.

Πάντως η αισιόδοξη πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με τα σχόλια που έκανε πέρυσι ένα στέλεχος της Huawei, το οποίο δήλωσε ότι ο αγώνας της εταιρείας για επιβίωση δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Στο υπόμνημά του τον Δεκέμβριο, ο Hu αναγνώρισε ότι παρά την επιβίωση και την ανάπτυξη της εταιρείας μέσω σκληρής δουλειάς, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Προειδοποίησε ότι οι γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες εξακολουθούν να υφίστανται και ότι οι τεχνολογικοί περιορισμοί και τα εμπορικά εμπόδια εξακολουθούν να επηρεάζουν τον κόσμο.

  • Like 9
  • Thanks 1