Παρά τις υποσχέσεις για άρση ορισμένων περιορισμών, η Huawei παραμένει «εγκλωβισμένη» στο περιοριστικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Reuters, το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να χορηγήσει στην Huawei μία προσωρινή, γενική άδεια 90 ημερών, που ουσιαστικά «ανανεώνει» την προηγούμενη τρίμηνη αναστολή στον αποκλεισμό της Huawei από το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών που κανονικά λήγει στις 19 Αυγούστου. Με το νέο διακανονισμό, η Huawei μπορεί να συνεχίσει την συντήρηση των υφιστάμενων τηλεπικοινωνιακών δικτύων και να παρέχει ενημερώσεις λογισμικού σε κινητά τηλέφωνα. Αυτό σημαίνει ότι το P30 Pro για παράδειγμα θα παραμείνει ενημερωμένο για αρκετούς μήνες αφότου ξεκινήσει να ισχύει η απαγόρευση και ενδεχομένως να παραμείνει πλήρως ενημερωμένο καθόλη τη διάρκεια του 2019.

Να θυμίσουμε ότι εξαιτίας της προσθήκης της Huawei στη «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος, απαγορεύεται η Κινέζικη εταιρεία να συναλλάσσεται με Αμερικανικές εταιρείες και να προμηθεύεται Αμερικανικής προέλευσης προϊόντα.  

Η κατάσταση πάντως παραμένει ρευστή αφού υπάρχει έστω μία πιθανότητα οι ΗΠΑ να «εκβιάσουν» την κατάσταση να αφήσουν την τρίμηνη παράταση να «λήξει» κανονικά στις 19 Αυγούστου. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πάντως δεν προχώρησε σε καμία δήλωση. Κάτι τέτοιο πάντως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.  ΟΙ ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την απαγόρευση στην Huawei ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις της με τη Κίνα και η χορήγηση της άδειας θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της στρατηγικής της. Αν η Κίνα επιθυμεί η Huawei να διατηρήσει την άδεια της ή και να αρθούν ορισμένες κυρώσεις μόνιμα, θα πρέπει να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις.

Engadget