Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone εξαιτίας ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, αναστέλλει την αγορά συγκεκριμένου τύπου δικτυακού εξοπλισμού από την Huawei Technologies στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H Vodafone, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσιών Internet ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να προμηθεύεται εξοπλισμό από την Huawei για τον πυρήνα του δικτύου της στην Ευρώπη, εν μέσω συζητήσεων της εταιρείας με διάφορες υπηρεσίες και κυβερνήσεις. «Υπάρχει αρκετός «θόρυβος» γύρω από την υπόθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από πολιτικούς και άλλα σώματα, και δεν νομίζω ότι όλοι τους είναι ξεκάθαροι ή βασίζονται στα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα» δήλωσε ο Nick Read, Διευθύνοντας Σύμβουλος της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Nick Read δήλωσε ότι η Vodafone θα συνεχίζει να αγοράζει εξοπλισμό από την Huawei για την ανάπτυξη των 4G και 5G δικτύων της, ωστόσο θα σταματήσει να προμηθεύεται εξοπλισμό από την Κινέζικη εταιρεία για τον πυρήνα του δικτύου της, όπου δηλαδή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση δεδομένων και οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι μεγάλες.

Οι πάροχοι φαίνεται να διατηρούν επιφυλάξεις για την αγορά εξοπλισμού από την Huawei, μετά τις ανακοινώσεις αλλά και τις πιέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η κυβέρνηση του Donald Trump πιέζει διάφορες χώρες να μην επενδύσουν σε εξοπλισμό της Huawei για τα 5ης γενιάς ασύρματα δίκτυα, μετά από φόβους ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό για κατασκοπεία (στελέχη της Huawei έχουν αρνηθεί κάτι τέτοιο).

Χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την χρήση εξοπλισμού της Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, για λόγους που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια. Να αναφέρουμε ότι πριν λάβει την συγκεκριμένη απόφαση η Vodafone, η εταιρεία BT (παλαιότερα γνωστή ως British Telecom) ανακοίνωσε ότι σταματάει την προμήθεια εξοπλισμού από την Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ απομάκρυνε τον υπάρχοντα εξοπλισμό που προερχόταν από την Κινέζικη εταιρεία. Η Deutsche Telekom φαίνεται πως βρίσκεται επίσης σε φάση επανεξέτασης της στρατηγικής της.

The Guardian

Capital.gr 

  • Like 2