Το πρώτο λειτουργικό δείγμα ενός πρωτότυπου υδρόψυκτου επεξεργαστή παρουσίασε η IBM. Ο επεξεργαστής λειτουργεί χρησιμοποιώντας πολλαπλές στρώσεις κυκλωμάτων, τη μία πάνω στην άλλη, γεγονός που επιτρέπει "τρισδιάστατη" σχεδίαση αντί για επίπεδη όπου τα διάφορα εξαρτήματα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Η IBM, που μίλησε πρώτη φορά για την τεχνολογία αυτή την περασμένη χρονιά, εκτιμά ότι αυτή θα επιτρέψει στους σχεδιαστές ολοκληρωμένων να αυξήσουν τον αριθμό των data transfer channels κατά εκατό φορές μειώνοντας παράλληλα το χώρο που χρειάζεται προκειμένου να μεταφέρονται α δεδομένα μεταξύ των εξαρτημάτων.

 

Σε αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν, η απαγωγή της θερμότητας αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο όμως δίνει λύση η νέα τεχνολογία της εταιρείας. "Καθώς τοποθετούμε κυκλώματα το ένα πάνω στο άλλο για να αυξήσουμε την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων από ένα chip, οι παραδοσιακές μέθοδοι ψύξης δεν αποδίδουν αντίστοιχα. Προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες ενός υψηλών επιδόσεων στρωματοποιημένου chip χρειαζόμαστε διαστρωματική ψύξη", είπε ο Thomas Brunschwiler, project leader των ερευνητικών εργαστηρίων της ΙΒΜ στη Ζυρίχη.

 

Έτσι, οι ερευνητές της IBM κατασκεύασαν μια σειρά από κανάλια ψύξης που μπορούν να μεταφέρουν νερό μεταξύ των διαφορετικών στρωμάτων, με πάχος αντίστοιχο μιας ανθρώπινης τρίχας. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα ψύξης που μπορεί να απάγει μέχρι και 180W θερμότητας ανά τετραγωνικό εκατοστό σε κάθε στρώση.

 

Source.png Πηγή: pathfinder.gr