Η IBM εντάχθηκε σε μία ερευνητική ομάδα με σκοπό την κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιο τηλεσκοπίου στον κόσμο, για την εξερεύνηση του Σύμπαντος. Η εταιρεία πρόκειται να βοηθήσει στην κατασκευή υπερυπολογιστικών συστημάτων της τάξεως των exascale για την ανάλυση δεδομένων του διαστήματος από έτη φωτός μακριά, συμβάλλοντας έτσι στην ανακάλυψη της ιστορίας του Σύμπαντος.

 

Στην ομάδα εργασίας θα πάρει μέρος και το Εθνικό Ινστιτούτο Ραδιο-αστρονομίας της Ολλανδίας (ASTRON) και μαζί με την IBM θα συμβάλλουν στην κατασκευή υπολογιστών με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Η τεχνολογία αυτή είναι απαραίτητη για την ανάλυση σημάτων του διαστήματος που παρήχθησαν κατά το Big Bang, 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

 

squarekmarray.jpg

 

Το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση των γαλαξιών που εμπλέκονται, της σκοτεινής ύλης αλλά και της προέλευσης του διαστήματος. Οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι η επεξεργαστική ισχύς που θα απαιτηθεί ισοδυναμεί με την ισχύ εκατομμυρίων ηλεκτρονικών υπολογιστών της σημερινής τεχνολογίας. Η κατασκευή του τηλεσκοπίου θα ξεκινήσει το 2017 και θα τοποθετηθεί στην Αυστραλία ή στη Νότια Αφρική, με κεραία που καταλαμβάνει χώρο ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.

 

Link.png Site: bloomberg.com