Η ιστοσελίδα του Arstechnica δημοσίευσε σήμερα έγγραφα της Intel τα οποία έχουν διαρρεύσει, και περιγράφουν τις λεπτομέρειες της επόμενης γενιάς chip της εταιρείας που αντικαθιστά την πλατφόρμα Atom.

Με την κωδική ονομασία Bay Trail, διάφορες εκδόσεις της πλατφόρμας αντικαθιστούν τη σειρά Cedar Trail για επιτραπέζιους και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη Queensbay η οποία απευθύνεται σε ενσωματωμένες συσκευές και τη Oak Trail για tablets. Η κυκλοφορία τους αναμένεται στα τέλη του 2013.

 

Σύμφωνα με τα έγγραφα η καρδιά της νέας σειράς είναι το soc Valleyview στα 22nm νανόμετρα με αρκετά βελτιωμένες επιδόσεις τόσο για την CPU όσο και για την GPU που ενσωματώνει. Θα κυκλοφορήσει σε διαφορετικές σειρές ανάλογα με τη συσκευή που απευθύνεται, όπως οι σειρές D και M για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές αντίστοιχα, Ι σειρά για ενσωματωμένα συστήματα και σειρά T για tablets.

 

Ο επεξεργαστής του Valleyview chip έχει την ονομασία Silvermont και ενσωματώνει την πιο ουσιαστική αλλαγή της αρχιτεκτονικής Atom ύστερα από την καθιέρωσή του το 2008. Αυτό οφείλεται σε μια νέα δυνατότητα "εκτέλεσης εργασιών χωρίς σειρά", η οποία επιτρέπει την CPU να εκτελεί διαφορετικές διεργασίες όταν οι πόροι που απαιτούνται είναι διαθέσιμοι. Όλα τα Atom chip μέχρι και σήμερα εκτελούσαν τις διεργασίες κατά σειρά προτεραιότητας, με αποτέλεσμα πολλές φορές η επεξεργαστική ισχύ να παραμένει ανεκμετάλλευτη μέχρι να βρεθούν οι υπόλοιποι απαιτούμενοι πόροι για την εκτέλεση μιας διεργασίας που βρίσκεται στη λίστα. Η δυνατότητα αυτή απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό τρανζίστορ κάτι που αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας και την εκλυόμενη θερμοκρασία.

 

bay-trail-2.png

 

Η διαδικασία κατασκευής των εν λόγω chip είναι η ίδια που ακολουθείται για τους Ivy Bridge επεξεργαστές με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε συνδυασμό με την αύξηση των επιδόσεων. Η σειρά Silvermont θα περιλαμβάνει τετραπύρηνα, διπύρηνα αλλά και μονοπύρηνα μοντέλα με συχνότητες από 1.2GHz έως 2.4GHz. Αν και η λειτουργία Hyperthreading δεν αναφέρεται στα έγγραφα θεωρείται απίθανο να μην ενσωματωθεί μέχρι την κυκλοφορία των chip στην αγορά.

 

Αν και σημερινά μοντέλα Atom κάνουν χρήση των γραφικών που αναπτύσσει η PowerVR, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή γραφικών στις iOS συσκευές και άλλα smartphones και tablets, η σειρά Valleyview αποτελείται από γραφικά της Intel. Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια τεχνολογία γραφικών που χρησιμοποιείται στους Ivy Bridge HD 4000 και HD 2500 pu. Οι δυνατότητες των γραφικών της σειράς Valleyview περιλαμβάνουν και την αναπαραγωγή αρχείων H.264, MPEG1, MPEG2, MPEG 4, και VC1/WMV9, αλλά και την κωδικοποίηση αρχείων H.264, JPEG, και VP8. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η αναπαραγωγή 1080p video στα 60 frames το δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας μόλις το 5% της συνολικής επεξεργαστικής ισχύς. Υποστηρίζεται ακόμη η τεχνολογία Wireless Display της Intel για δυνατότητες streaming μέσω AirPlay και Miracast στην τηλεόραση μέσω φορητών συσκευών.

 

Ύστερα από τις παραπάνω πληροφορίες αναγνωρίζει κανείς τις δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν εάν οι κατασκευαστές χρησιμοποιήσουν το BayTrail chip για την κατασκευή Windows 8 x86 tablets, καθώς έτσι δε θα υπάρχει ανάγκη για χρήση της έκδοσης των Windows RT. Η έρευνα της Intel στην κατασκευή chip χαμηλότερων νανομέτρων φαίνεται ότι αποδίδει τους καρπούς της, καθώς η εταιρεία εργάζεται στην κατασκευή chip στα 22nm, με προοπτική την αντικατάστασή τους από chip των 14nm το 2014 με τη σειρά Airmont, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνίστριες εταιρείες εργάζονται ακόμη σε μοντέλα 45nm και 32nm νανομέτρων.

 

Link.png Site: arstechnica.com