Όπως έγινε γνωστό στις αρχές του μήνα η Intel ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο υπολογιστή με εντυπωσιακά μικρές διαστάσεις, το οποίο συναγωνίζεται το “υπερσυμπαγές” Raspberry Pi. Πρόκειται για το Next Unit of Computing (NUC) και ύστερα από την πρώτη εμφάνισή του στις αρχές του μήνα στο φεστιβάλ gaming PAX East, η εταιρεία αποκάλυψε σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο υπολογιστή ο οποίος έχει διαστάσεις 10x10 εκατοστά και βασίζεται στον chip Sandy Bridge i3/i5 της Intel. Στο πίσω μέρος του NUC υπάρχει υποδοχή θύρας Thunderbolt, σύνδεση με HDMI συσκευές και θύρες USB 3.0. Όπως φαίνεται και από την εικόνα της μητρικής του πλακέτας, υπάρχουν δύο υποδοχές για μνήμες RAM τύπου λάπτοπ (SO-DIMM) και υποδοχές για PCIe συσκευές. H υποδοχή (socket) για επεξεργαστή υποστηρίζει όλες τις CPU Core i3 και i5, οι οποίες απευθύνονται σε φορητές συσκευές.

 

Σύμφωνα με τον Fred Birang μηχανικό μάρκετινγκ στην Intel, το NUC θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε λύσεις ψηφιακής σήμανσης (digital signage), αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να στελεχώσει επίσης ένα σύστημα αναπαραγωγής πολυμέσων για το σπίτι, ή να βοηθήσει στα πρώτα βήματα των παιδιών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το μειονέκτημα του NUC συστήματος είναι η κάρτα γραφικών του. Καθώς αναφερόμαστε στην τεχνολογία Sandy Bridge, η κάρτα γραφικών θα είναι από τη σειρά της Intel HD 3000. Πολύ πιθανό βέβαια να κυκλοφορήσει κάποια Ivy Bridge εκδοχή του NUC, η οποία θα διαθέτει GPU της σειράς HD 4000.

 

 

Με διαστάσεις μόλις 10x10 εκατοστά, το NUC αποτελεί ένα από τα πιο μικρά ολοκληρωμένα υπολογιστικά συστήματα της αγοράς. Ανταγωνίζεται φυσικά από το Raspberry Pi, αλλά και απο τη VIA η οποία έχει κατασκευάσει παραπλήσιες μητρικές πλακέτες αρχιτεκτονικής x86. Πρόκειται για τις Nano-ITX (12εκ), Pico-ITX (10εκ), και Mobile-ITX (6εκ) οι οποίες όμως υποστηρίζουν επεξεργαστές παλαιότερης τεχνολογίας.

 

Σε σύγκριση με το NUC, το Raspberry Pi είναι λίγο πιο μικρό σε διαστάσεις (8.5x5.5 εκ) και έχει περισσότερες θύρες για εισόδους και εξόδους. Σίγουρα βέβαια ο επεξεργαστής του Rasp Pi (700Mhz ARM) δε μπορεί να συγκριθεί με την υπολογιστική ισχύ της τεχνολογίας i3 και i5 του NUC. Λέγεται μάλιστα ότι το Next Unit of Computing θα υποστηρίζει το οικοσύστημα των Windows, κάτι που σημαίνει ότι θα δέχεται της εφαρμογές που είναι συμβατές με όλες τις εκδόσεις των Windows αρχιτεκτονικής x86.

 

intel-nuc-hand-motherboard-640x739.jpg

 

Το NUC σίγουρα δε θα μπορεί να ανταγωνιστεί τη χαμηλή τιμολόγηση του Raspberry Pi το οποίο κοστίζει $25 δολάρια, και είναι πολύ πιθανό να έχει τιμή πώλησης κοντά στα $100 δολάρια. Πρόκειται να είναι διαθέσιμο στην αγορά από το δεύτερο μισό του έτους.

 

Link.png Site: extremetech.com