Η Intel ανακοίνωσε πρόσφατα την πρώτη σημαντική αλλαγή στην ονοματολογία των επεξεργαστών Core της για φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές, από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκαν τα μοντέλα «Nehalem» (πριν από 15 χρόνια, ήταν οι πρώτοι επεξεργαστές Core).

Το «Core» θα παραμείνει στη βασική ονομασία των επεξεργαστών που απευθύνονται στην αγορά των επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών (client-segment) ωστόσο θα αλλάξουν ορισμένα πράγματα από την ώρα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά οι «Meteor Lake» στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.

Η νέα ονοματολογία παύει επίσης να αναφέρει τις «γενιές» επεξεργαστών ενώ εισάγει μία νέα ονομασία για τα περισσότερο ακριβά και «premium» μοντέλα, την «Ultra».

Core-New Era_1.jpg

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Στις ονομασίες των επεξεργαστών της, η εταιρεία χρησιμοποιεί το γράμμα «i» μπροστά από τον αριθμό που υποδηλώνει τη σειρά/επίπεδο επεξεργαστή όπως είναι το i3, i5, i7 ή i9. Πλέον, το γράμμα «i» θα εγκαταλειφθεί.

Core-New Era_3.jpg

Η εταιρεία επίσης θα σταματήσει να αναφέρει στις ονομασίες τη γενιά του επεξεργαστή (π.χ. 13ης γενιάς επεξεργαστής Intel Core). Με τα παραπάνω λοιπόν, ένας επεξεργαστής που σήμερα αναφέρεται ως «13ης γενιάς επεξεργαστής Intel Core i9-13900» ή «13th Gen Intel Core i9-13900» θα ονομάζεται υποθετικά απλώς «Intel Core 9-13900».

Core-New Era_5.jpg

Όπως αναφέραμε, η εταιρεία εισάγει και ένα νέο brand name, το Core Ultra, για να περιγράψει περισσότερο ισχυρά και «premium» μοντέλα. Έτσι, η σειρά επεξεργαστών Core 3, Core 5 και Core 7 θα συνυπάρχει με τη σειρά επεξεργαστών Core Ultra 5, Core Ultra 7 και Core Ultra 9. Οι νέες σειρές επεξεργαστών και τα ονόματα τους θα κάνουν την εμφάνιση τους ταυτόχρονα με το λανσάρισμα των επερχόμενων μοντέλων «Meteor Lake».

Core-New-Era_8.jpg

Η Intel παρουσίασε και νέα λογότυπα για τις πλατφόρμες φορητών υπολογιστών Intel EVO και vPRO τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω.    

Intel-EVO-1.jpg

  • Like 2
  • Thanks 2
  • Confused 2
  • Sad 1