Χάρη στην επιμονή, στο ταλέντο και σε ένα εξαιρετικό δείγμα επεξεργαστή, η ομάδα overclocking της ASUS κατάφερε να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 9GHz και να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ.

Η ομάδα overclocking της ASUS που αποτελείται από τους overclockers, Jon Sandstrom (ElmorLabs) και Pieter Plaisier (SkatterBencher) έχοντας στα χέρια τους ένα εκπληκτικό δείγμα επεξεργαστή Intel Core i9-13900K, το mainboard της ASUS, ROG MAXIMUS Z790 APEX, το τροφοδοτικό ROG Thor 1600W Titanium και αρκετό... υγρό ήλιο κατάφερε να φτάσει τα 9.008MHz.

Αρχικά, η ομάδα έφτασε τα 8,9GHz ωστόσο μία παγωμένη υποδοχή USB «αχρήστεψε» το πληκτρολόγιο τους προσωρινά με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμο χρόνο. Τελικά, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φτάσουν τα 9.008MHz.

Η ομάδα της ASUS έσπασε το ρεκόρ στο PIFAST (6,85 δευτερόλεπτα), στο SuperPi 1M (3,822 δευτερόλεπτα) και SuperPi 32M (3 λεπτά, 3,788 δευτερόλεπτα). Όπως παραδέχτηκαν και στο βίντεο που ακολουθεί, οι Elmor και SkatterBencher κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο των 9GHz χάρη σε ένα μοναδικό δείγμα 13ης γενιάς επεξεργαστή Intel Core, πράγμα που σημαίνει ότι η… τύχη έπαιξε τον ρόλο της ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε και η μέθοδος ψύξης με υγρό ήλιο που κατέβασε τις θερμοκρασίες αρκετά περισσότερο από το γνωστό σχεδόν σε όλους υγρό άζωτο. Δείτε στο παρακάτω βίντεο την προσπάθεια τους.

Για πολύ καιρό, ο επεξεργαστής AMD FX 8370 κατείχε το ρεκόρ στη συχνότητα λειτουργίας με 8.722MHz, ωστόσο ο Elmor με έναν επεξεργαστή Core i9-13900K κατάφερε να εκθρονίσει τον FX πηγαίνοντας τη συχνότητα λειτουργίας στα 8,8GHz. Σήμερα, ένας ίδιος επεξεργαστής έφτασε πάνω από τα 9GHz αφήνοντας ελπίδες για το όνειρο των 10GHz.

 

  • Like 7
  • Thanks 3
  • Confused 1