Όπως αναμενόταν, η Intel εισέρχεται σήμερα στην εποχή των "AI PC" με την παρουσίαση των νέων τσιπ Core Ultra για laptops.

Με αρχική κωδική ονομασία "Meteor Lake", πρόκειται για τους πρώτους επεξεργαστές της Intel που περιλαμβάνουν μια NPU (μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας) για την επιτάχυνση των εργασιών AI. Το λανσάρισμα έρχεται μια εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του επερχόμενου Ryzen 8040 της AMD, της δεύτερης παρτίδας τσιπ που περιλαμβάνει NPU. Παρόλο που η Intel είσερχεται στο χώρο του AI με μικρή καθυστέρηση, οι Core Ultra επεξεργαστές αναμένεται να κάνουν τη διαφορά, τουλάχιστον σύμφωνα με τα benchmarks της εταιρείας.

Η Intel ισχυρίζεται ότι οι επεξεργαστές Core Ultra για φορητούς υπολογιστές, χρησιμοποιούν έως και 79% λιγότερη ενέργεια από το Ryzen 7840U της AMD τελευταίας γενιάς, κατά τη διάρκεια αδράνειας στα Windows. Είναι επίσης έως και 11% ταχύτερα από το hardware της AMD για multithreadred εργασίες. Η Intel δεν είχε τα επερχόμενα τσιπ Ryzen 8040 για δοκιμή και σύγκριση, αλλά θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συγκριθούν και τα δύο τσιπ το επόμενο έτος.

image.png.5be527e8e55ad336766680e8edb703e3.png

Η αποδοτικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο των Core Ultra: Είναι κατασκευασμένα στη νέα διαδικασία Intel 4 (7nm) της εταιρείας και διαθέτουν τη συσκευασία FOVEROS 3D. Σύμφωνα με την Intel, πρόκειται επίσης για "τον πιο αποδοτικό επεξεργαστή x86 για φορητούς υπολογιστές με μικρό πάχος". Υπάρχουν πυρήνες P (Performance) και E (Efficiency), καθώς και γραφικά Intel Arc, τα οποία είναι έως και δύο φορές ταχύτερα από την προηγούμενη γενιά, προσφέροντας επίσης διπλάσιες επιδόσεις ανά Watt.

Η οικογένεια Core Ultra εγκαινιάζεται με τον Ultra 7 165H στο υψηλότερο επίπεδο, προσφέροντας 16 πυρήνες/22 threads (6 πυρήνες P, 8 πυρήνες E και 2 πυρήνες E χαμηλής κατανάλωσης και μέγιστη συχνότητα Turbo 5 GHz). Ένας ισχυρότερος Ultra 9 185H θα καταφθάσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 με ταχύτητα Max Turbo 5,1 GHz, ελαφρώς ταχύτερη GPU και υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας (45 Watt, σε σύγκριση με τα 28 Watt του Ultra 7). Ως συνήθως, υπάρχει επίσης μια σειρά τσιπ "U" χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας για τα πιο λεπτά συστήματα.

Αν και δεν θα βρείτε τους Core Ultra επεξεργαστες στα πιο ισχυρά gaming laptops, η προσθήκη των γραφικών Intel Arc θα τα κάνει ελαφρώς πιο βιώσιμα για λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια (ή τουλάχιστον ισάξια με τις GPU της σειράς 7000 της AMD). Η Intel αναφέρει ότι ο Ultra 7 165H μπορεί να παίξει το Baldur's Gate 3 δύο φορές πιο γρήγορα από τον Core i7 1370P σε 1080p με μεσαίες ρυθμίσεις γραφικών και μπορεί να χειριστεί το Resident Evil Village 95% πιο γρήγορα από το προηγούμενο τσιπ της Intel.

Σε έναν μέσο όρο 18 παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Apex Legends, Overwatch 2 και Final Fantasy XIV, η Intel δηλώνει ότι ο Ultra 7 165H είναι 5% ταχύτερος από τον Ryzen 7 7840U της AMD στο Thinkpad T16. Σίγουρα, αυτή είναι μόνο μια μικρή βελτίωση, αλλά τουλάχιστον η Intel φαίνεται επιτέλους να είναι ανταγωνιστική με την αντίστοιχη λύση γραφικών της AMD. Το XeSS AI upscaling της εταιρείας μπορεί επίσης να βελτιώσει την απόδοση κατά μέσο όρο περίπου 39% σε 1080p. Σε ορισμένους τίτλους, συμπεριλαμβανομένου του Like A Dragon: Gaiden, το upscaling της Intel μπορεί να ανεβάσει ένα παιχνίδι από τα "μέτρια" 30 fps στα πολύ πιο ομαλά 69 fps.

image.png.94dfaad9fd6f8cf53f4ccc62a14bdb4f.png

Όσον αφορά τους φόρτους εργασίας AI, η Intel λέει ότι οι νέοι Core Ultra μπορούν να φτάσουν έως και 34 TeraOPS όταν συνδυάζουν την απόδοση της NPU, της GPU και της CPU. Όμως η μεγάλη αλλαγή αυτή τη φορά είναι η NPU η οποία ενεργοποιεί λειτουργίες όπως το Studio Effects των Windows 11, το οποίο μπορεί να θολώσει τα φόντα και να βελτιώσει τον φωτισμό των βίντεο χωρίς να βλάψει πολύ την αυτονομία του laptop. Για δημιουργικούς φόρτους εργασίας AI, η Intel αναφέρει ότι ο Ultra 7 165H είναι 70% ταχύτερος από τον Ryzen 7 7840U στο Adobe Premiere Pro και 5,4 φορές ταχύτερος στην εκτέλεση του GIMP Stable Diffusion.

Αναμενόμενα, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές laptop όπως η Lenovo, ASUS, Dell, HP κ.α, θα κυκλοφορήσουν laptops που θα ενσωματώνουν τους νέους επεξεργαστές της Intel, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στις αρχές Ιανουαρίου στη CES 2024.

  • Like 2