Κάποια Νορβηγικά και Φινλανδικά ηλεκτρονικά καταστήματα διέρρευσαν πληροφορίες για τέσσερις ακυκλοφόρητους επεξεργαστές της Intel, τους Core i9-9900KF, i7-9700KF, i5-9600KF και i5-9400F (γνωρίζουμε και για ένα ακόμη μοντέλο, τον τετραπύρηνο Core i3-9350KF).

Η επέκταση «ΚF» στην ονομασία των παραπάνω μοντέλων της Intel υποδεικνύει ότι η ενσωματωμένη GPU απουσιάζει ή ότι είναι απενεργοποιημένη και ότι διαθέτουν ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή «base-clock» («Κ»). Το μοντέλο Core i5-9400F από την άλλη, μπορεί να μην ενσωματώνει GPU, έχει όμως κλειδωμένο τον πολλαπλασιαστή. 

Από άποψη χρονισμών, τα παραπάνω μοντέλα δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα γνωστά μοντέλα της εταιρείας με iGPU. Έτσι, ο Core i9-9900KF διαθέτει συχνότητα λειτουργίας 3,6GHz (5,0GHz Turbo) και o Core i7-9700KF διαθέτει ίδια συχνότητα λειτουργίας με Turbo Boost όμως στα 4,9GHz. Ο Intel Core i5-9600KF επιδεικνύει χρονισμούς στα 3,7GHz και 4,7GHz (Turbo Boost). Το μοντέλο Core i5-9400F διαθέτει συχνότητα λειτουργίας 2,9GHz με Turbo Boost που μάλλον θα βρίσκεται στα 4,2GHz. Όλοι οι επεξεργαστές θα διαθέτουν βελτιώσεις και hardware fixes που αντιμετωπίζουν τις γνωστές ευπάθειες. Οι τιμές των παραπάνω επεξεργαστών είναι άγνωστες για την ώρα (μην δώσετε σημασία στα παρακάτω νούμερα). Γνωρίζουμε πάντως, ότι θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν επεξεργαστή Intel HEDT (High End Desktop) ή επεξεργαστή Xeon να μην έχει ενσωματωμένα γραφικά. Το σκεπτικό είναι ότι το πιθανότερο είναι ένας καταναλωτής που έχει τα χρήματα για να αγοράσει κάποιο τέτοιο chip, θα επιλέξει να επενδύσει και σε μία ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Παρόλα αυτά, σπανίζουν οι περιπτώσεις που βλέπουμε «mainstream» επεξεργαστές, και κυρίως της Intel, να μην εξοπλίζονται με iGPU. Για να εντοπίσουμε την τελευταία φορά που η Intel κυκλοφόρησε έναν επεξεργαστή αυτής της κατηγορίας χωρίς ενσωματωμένα γραφικά, θα πρέπει να πάμε πίσω στις παλιές καλές μέρες των μοντέλων Sandy Bridge με τον Intel Core i5-2550K.

Επειδή, όπως είναι γνωστό η διαδικασία παραγωγής chips είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία υπάρχουν περιπτώσεις που επεξεργαστές βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής με ελαττώματα. Οι κατασκευαστές επεξεργαστών όπως οι Intel και AMD, μπορούν για να αυξήσουν τα «yields», να επιλέξουν να απενεργοποιήσουν κάποιον αριθμό πυρήνων που είναι ελαττωματικοί σε ένα μοντέλο, και να το πουλήσουν ως ένα μοντέλο κατώτερης κατηγορίας για παράδειγμα. Με την κυκλοφορία των παραπάνω μοντέλων χωρίς iGPU, είναι πιθανό η Intel να θέλει να αξιοποιήσει chips που έχουν ελαττώματα στα γραφικά. Και κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την εταιρεία να καλύψει κατά μέρος τη μεγάλη ζήτηση, που γνωρίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να καλύψει στο μέγιστο βαθμό. Η απενεργοποίηση της ενσωματωμένης GPU έχει και άλλα οφέλη επίσης, όπως ότι τα συγκεκριμένα chips θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και θα παράγουν μικρότερα ποσά θερμότητας. Το απενεργοποιημένο τμήμα στον πυρήνα θα μπορούσε να εξυπηρετεί ως «dark silicon» απορροφώντας θερμότητα από τις γύρω δομές του chip, για να βοηθήσει στην καλύτερη θερμική απόδοση συνολικά. Αυτό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για υψηλότερους χρονισμούς, μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας «boost», καλύτερο overclocking κ.ά.   

EthQ2Usky4br4nht.jpg.6069817cf47225e9b2d3553df714c5a5.jpg

TechPowerUp
Tom's Hardware

 

  • Confused 3