Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, ένα περιφερειακό δικαστήριο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στην Intel εκδίδοντας μια προσωρινή διαταγή που απαγορεύει τις πωλήσεις ορισμένων επεξεργαστών της, εξαιτίας ισχυρισμών ότι παραβιάζουν ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της R2 Semiconductor.

Η R2 Semiconductor, που αποτελεί μία εταιρεία τεχνολογίας που έχει την έδρα της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, κατηγορεί την Intel ότι παραβιάζει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της που σχετίζεται με τη ρύθμιση της τάσης των επεξεργαστών. Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά τους επεξεργαστές 10ης, 11ης και 12ης γενιάς Intel Core που είναι γνωστοί και ως Ice Lake, Tiger Lake και Alder Lake αντίστοιχα όπως και τους επεξεργαστές Intel Xeon που βασίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική με τους 10ης γενιάς Ice Lake.

Οι νεότερες γενιές επεξεργαστών όπως η 13η και 14η γενιά δεν παραβιάζουν την ευρεσιτεχνία της R2 Semiconductor. Παρόλο που η Intel σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από τις πωλήσεις των ίδιων των επεξεργαστών και να αγγίξουν φορητούς υπολογιστές ή υπολογιστές desktop κατασκευασμένους από άλλες εταιρείες όπως οι HP και Dell. Η εταιρεία R2 Semiconductor βρίσκεται σε ένα διαρκή νομικό αγώνα ενάντια στην Intel και σε πολλές δικαιοδοσίες καθώς επιθυμεί να υπερασπιστεί την πνευματική της ιδιοκτησία όπου και αν δραστηριοποιείται η Intel.

Αφού αρχικά κατέθεσε αγωγή κατά της Intel στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη δικαστική απόφαση να ακυρώνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η R2 Semiconductor μετατόπισε τις προσπάθειές της στη Γερμανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Intel αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς για παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας και δήλωσε ότι ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της R2 Semiconductor βασίζεται σε διακανονισμούς μέσω συνεχών δικαστικών διαμαχών. Η Intel πιστεύει ότι τα ασφαλιστικά μέτρα εξυπηρετούν μόνο τα οικονομικά συμφέροντα της R2 Semiconductor και βλάπτουν τόσο τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις όσο και την οικονομία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της R2 Semiconductor, David Fisher, απέρριψε τους χαρακτηρισμούς της Intel προς την εταιρεία του λέγοντας ότι η Intel βρίσκεται στο στόχαστρο της R2 Semiconductor επειδή παραβιάζει κατάφωρα τα ξεκάθαρα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της. Καθώς ο πόλεμος των λέξεων συνεχίζεται, εν αναμονή της έφεσης της Intel, ο αντίκτυπος της απόφασης του Γερμανικού δικαστηρίου σε πρακτικό επίπεδο παραμένει αβέβαιος. 

  • Confused 1