Η τελευταία ενημέρωση (101.4578 beta) των driver της Intel για κάρτες γραφικών, συνοδεύεται από ένα "Compute Improvement Program" (CIP) που συλλέγει δεδομένα από τους υπολογιστές των χρηστών και τις συνήθειες τους κατά την περιήγηση τους στο διαδίκτυο.

Η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, αλλά οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να την απενεργοποιήσουν αν το επιθυμούν.

Σύμφωνα με μια έκθεση του TechPowerUP, το CIP συλλέγει δεδομένα όπως "κατηγορίες ιστότοπων που επισκέπτονται οι χρήστες (εκτός από συγκεκριμένες διευθύνσεις URL) και πώς χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους". Συλλέγει επίσης δεδομένα σχετικά με το hardware του χρήστη, τα regional settings και τον κατασκευαστή όχι μόνο του υπολογιστή του χρήστη αλλά και των κοντινών συσκευών, όπως των Smart TVs.

Η Intel διαθέτει σχετική ιστοσελίδα για το CIP, όπου εξηγεί ποια δεδομένα συλλέγει και για ποιο λόγο. Διαβεβαιώνει επίσης τους χρήστες ότι "δεν συλλέγει το όνομα, την email διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή τη φυσική σας τοποθεσία (εκτός από τη χώρα)". Οι κάτοχοι καρτών γραφικών της Intel θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά αυτή τη σελίδα για να κατανοήσουν ποια δεδομένα μοιράζονται με την Intel.

Η συλλογή δεδομένων της Intel μπορεί να φαίνεται πιο διαφανής από εκείνη της Nvidia, η οποία εγκαθιστά στοιχεία τηλεμετρίας χωρίς να δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να εξαιρεθούν. Ωστόσο, η συλλογή δεδομένων της Intel εξακολουθεί να είναι αρκετά εκτεταμένη και εγείρει ορισμένες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Στην πραγματικότητα, είναι ευκολότερο να απαριθμήσουμε ποια δεδομένα δεν συλλέγει η Intel:

•    Oποιαδήποτε άμεσα αναγνωρίσιμη προσωπική πληροφορία, όπως όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διεύθυνση IP ή διεύθυνση MAC.
•    Δεν συλλέγει το web URL για τοποθεσίες που επισκέφθηκε
•    Τα στοιχεία που συλλέγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ή την επικοινωνία μαζί σας

Ορισμένα από τα δεδομένα που συλλέγει η Intel μπορεί να μην φαίνονται σχετικά με την απόδοση ή τη βελτίωση της κάρτας γραφικών, όπως οι "κατηγορίες ιστότοπων που επισκέπτονται οι χρήστες". Κάτι τέτοιο μπορεί να υποδηλώνει ότι η Intel χρησιμοποιεί τα δεδομένα για σκοπούς μάρκετινγκ ή για άλλους λόγους.

Η Nvidia, η οποία κυριαρχεί στην αγορά των GPU, δεν δίνει στους χρήστες καμία επιλογή για να εξαιρεθούν από τα στοιχεία τηλεμετρίας της. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση τους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών.

  • Like 2
  • Sad 2