Στα τέλη Ιανουαρίου, πολλοί χρήστες ανέφεραν προβλήματα με τους ελεγκτές Ethernet της Intel i226-V 2,5 Gbps, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε μεγάλη γκάμα mainboards για επεξεργαστές Intel και AMD.

Τα προβλήματα που αναφέρθηκαν ήταν τυχαίες διακοπές στη λειτουργία των ελεγκτών ή ακόμα και αποσυνδέσεις. Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, η Intel διέθεσε ένα patch (ενημέρωση) που δεν επιλύει τα προβλήματα με τον ελεγκτή Intel i226-V, αλλά και με τους i225-V και Killer E3100 2,5 Gbps. Τι κάνει το patch; Απενεργοποιεί τη λειτουργία Energy-Efficient Ethernet ή EEE όπως είναι επίσης γνωστή. Υποτίθεται, ότι το EEE ενεργοποιείται μόνο όταν μία σύνδεση Ethernet είναι αδρανής, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας έως και κατά 50%.

2023-01-21-image-9-j.jpg

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, φαίνεται πως το EEE ενεργοποιείται ακόμη και όταν η σύνδεση Ethernet είναι ενεργή (και όχι μόνο όταν είναι αδρανής), γεγονός που προκαλεί προβλήματα απόδοσης, διακοπές και αποσυνδέσεις. Η ενημερωμένη έκδοση κώδικα απενεργοποιεί το EEE για όλες τις ταχύτητες άνω των 100 Mbps, ωστόσο είναι επίσης δυνατό να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία χειροκίνητα και από τις ρυθμίσεις στα Windows.

fUaKVE7P1EGlPn9b.jpg

Η MSI είναι ο πρώτος κατασκευαστής mainboards που διέθεσε ενημερωμένους drivers μέσω της ιστοσελίδας της αλλά καθώς δεν αποτελούν οριστική λύση για το πρόβλημα (ένας χρήστης στο forum της ιστοσελίδας TechPowerUp επιβεβαίωσε ότι ο νέος patched driver δεν επιλύει το πρόβλημα στη δική του περίπτωση), αμφιβάλλουμε ότι αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που θα ακούσουμε για το ζήτημα.

Η Intel προφανώς εργάζεται για να βρει την αιτία του προβλήματος, αλλά δεν είναι σαφές αν γίνεται να επιδιορθωθεί μέσω του λογισμικού ή ενδέχεται να χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις σε επίπεδο hardware και άρα να έχουμε να κάνουμε με αναθεώρηση του υλικού, κάτι που βεβαίως δεν θα έλυνε τα προβλήματα των χρηστών που έχουν ήδη αγοράσει mainboards με τους παραπάνω ελεγκτές ενσωματωμένους. 

  • Like 6