Η Intel αποφάσισε να διακόψει ολόκληρη τη σειρά «Κ» των 13ης γενιάς επεξεργαστών Core (των μοντέλων με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή) που είναι γνωστοί με το κωδικό όνομα «Raptor Lake».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση αλλαγής προϊόντος, η εταιρεία θα σταματήσει να δέχεται παραγγελίες για μοντέλα επεξεργαστών όπως είναι οι Core i9-13900KS, Core i9-13900K, Core i9-13900KF, Core i7-13700K, Core i7-13700KF, Core i5-13600K και Core i5-13600KF μετά τις 24 Μαΐου του 2024.

ffNymEWsxwGai8jm.jpg

Οι τελευταίες αποστολές προς τους προμηθευτές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Ιουνίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, η διαθεσιμότητα των ξεκλείδωτων επεξεργαστών Intel Core K-series «Raptor Lake» αναμένεται να μειωθεί δραστικά ενώ οι τιμές, μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Η κατάργηση των 13ης γενιάς επεξεργαστών Intel Core K-series έρχεται λίγο παραπάνω από έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία τους (τέλη 2022).

Οι επεξεργαστές «Raptor Lake» παρείχαν αυξημένες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά «Alder Lake» καθώς είχαν υψηλότερα «ρολόγια», περισσότερη κρυφή μνήμη, πρόσθετους πυρήνες «απόδοσης» και αρκετή ισχύ για να ανταγωνιστούν τις μονάδες Ryzen 7000 της AMD σε αρκετούς διαφορετικούς φόρτους εργασίας.

skVLuhVFZpeA6M75.jpg

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι η Intel δεν έχει διακόψει τη 12η γενιά των επεξεργαστών «Alder Lake», γεγονός που υποδηλώνει ότι αναμένεται να είναι διαθέσιμοι για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη. Αν και ο τερματισμός της πώλησης των «overclockable» επεξεργαστών Raptor Lake K-series είναι μάλλον ατυχής για τους απαιτητικούς χρήστες, υπάρχει και μια θετική πλευρά:  ανοίγει το δρόμο για να εξαντληθούν σιγά σιγά τα αποθέματα των 14ης γενιάς Core πριν την άφιξη των επεξεργαστών επόμενης γενιάς.

Η 15η γενιά επεξεργαστών Intel Core που έχει το κωδικό όνομα «Arrow Lake» και επίσημη ονομασία «Core Ultra 2xx-series» ενδέχεται να παρουσιαστεί επίσημα στην επερχόμενη έκθεση Computex τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σειρά «Arrow Lake» θα αποτελείται από μοντέλα που ενσωματώνουν έως και 8x πυρήνες Performance (Lion Cove) και 16x πυρήνες Efficiency (Skymont) και LP (Low Power) Efficiency τουλάχιστον σε πρώτη φάση (φημολογείται ότι οι refreshed σειρά θα διαθέτει έως και 32x πυρήνες Efficiency) καθώς και ξεχωριστή νευρωνική μονάδα επεξεργασίας (NPU). Σύμφωνα με αναφορές, η σειρά «Arrow Lake» αναμένεται κατασκευαστεί με μέθοδο Intel 20A ενώ λέγεται πως η Intel αποφάσισε να εγκαταλείψει την τεχνική Simultaneous Multithreading, γνωστή και ως Intel HyperThreading.

  • Sad 3