Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intel φαίνεται να έχει προτείνει στη Microsoft να της επιτρέψει να εργαστεί πάνω σε ένα «all American» semi-custom SoC για την επόμενη γενιά Xbox της Microsoft που θα διαδεχθεί τη σημερινή γενιά Series X|S.

Το κύριο επιχείρημα της εταιρείας προς τη Microsoft είναι το γεγονός ότι το SoC (System-on-Chip) θα κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του πυριτίου και της συσκευασίας του.

Η σημερινή παιχνιδοκονσόλα της Microsoft, Xbox Series X|S βασίζεται σε ένα semi-custom SoC της AMD που συνδυάζει πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen 2 όσον αφορά τον επεξεργαστή με μια ισχυρή iGPU αρχιτεκτονικής RDNA2 που πληροί τις απαιτήσεις του DirectX 12 Ultimate.

95974_61_intel-wants-to-be-inside-microsofts-next-gen-xbox-console-would-built-in-the-usa_full.jpg

Υποθέτουμε, ότι το semi-custom chip της Intel θα μπορούσε να προσφέρει παρόμοια λειτουργικότητα, αν και θα βασίζεται βεβαίως στις επόμενης γενιάς αρχιτεκτονικές της για τον επεξεργαστή και τα γραφικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η εταιρεία πλέον διαθέτει μία αρκετά σύγχρονη αρχιτεκτονική γραφικών, την Intel Xe «Alchemist» και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κυκλοφορία του διαδόχου της, Xe² «Battlemage».

95974_62_intel-wants-to-be-inside-microsofts-next-gen-xbox-console-would-built-in-the-usa_full.jpg

Πολύ σημαντική επίσης ήταν και η κυκλοφορία των mobile επεξεργαστών «Meteor Lake», που απέδειξε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει με τις εφαρμογές SoC που βασίζονται σε chiplets.

Το semi-custom SoC της Intel για την επόμενης γενιάς κονσόλα της Microsoft θα μπορούσε να συνδυάζει οποιαδήποτε από τις επερχόμενες αρχιτεκτονικές επεξεργαστών της -όπως τις «Lunar Lake» ή «Panther Lake» με μια iGPU βασισμένη στην αρχιτεκτονική  Xe² «Battlemage» ή την Xe³ «Celestial». Και λαμβάνοντας υπόψη τους σημερινούς επεξεργαστές «Meteor Lake» και πόσο σπουδαία είναι πλέον -σήμερα και στο μέλλον- η ύπαρξη μίας εξειδικευμένης νευρωνικής μονάδας (NPU) για τη Microsoft, το semi-custom SoC της Intel θα μπορούσε να ενσωματώνει NPU επόμενης γενιάς.

Αυτή βεβαίως δεν θα είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται οι δύο εταιρείες σε μία κονσόλα Xbox: το πρώτο Microsoft Xbox βασιζόταν σε μία πλατφόρμα με επεξεργαστή Pentium III (Coppermine) και μία διακριτή GeForce 3 GPU της NVIDIA. 

  • Like 11
  • Confused 2
  • Haha 1