H Intel ανακοίνωσε έξι νέους επεξεργαστές που σχεδιάστηκαν ειδικά για χρήση σε Ultrabooks και άλλα συστήματα thin-and-light. Πρόκειται για τρία chips U-series 15W που έχουν την κωδική ονομασία Whiskey Lake και ακόμα τρία 5W που φέρουν την κωδική ονομασία Amber Lake.

Tο κομμάτι του επεξεργαστή στα συγκεκριμένα chips παραμένει το ίδιο “Kaby Lake Refresh” που λανσάρισε η Intel πριν από ένα περίπου χρόνο στην ουσία, αλλά με ελαφρώς ανεβασμένους χρονισμούς. O Core i7-8565U για παράδειγμα, στα 1,8GHz/ 4,6GHz αποτελεί τον αντικαταστάτη του Core i7-8550u στα 1,8GHz/ 4,0GHz. Λόγω της ομοιότητας τους με τους περσινούς, οι νέοι επεξεργαστές συνεχίζουν να διαφημίζονται ως 8ης γενιάς. H ομοιότητα όμως παράλληλα σημαίνει ότι τα νέα chips δεν περιλαμβάνουν διορθώσεις για τις ευπάθειες Meltdown και Spectre σε επίπεδο hardware.

Oι βασικές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν εντοπίζονται στο ενσωματωμένο, “on-package” chipset, που συνδέεται με τον επεξεργαστή μέσω ενός υπερσυνδέσμου που μοιάζει αρκετά με μια σύνδεση PCIe 3.0 x4. Tα chipsets γενικότερα παρέχουν στο σύστημα USB, τον ήχο καθώς και SATA, δικτυακή και άλλου είδους συνδεσιμότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το chipset έχει αναβαθμιστεί σε δύο σημαντικά σημεία σε σχέση με τα παλαιότερα chips: ενσωματώνουν ένα νέο ελεγκτή USB και ένα νέο ελεγκτή WiFi που υποστηρίζει 802.11ac 160MHz για ταχύτητα σύνδεσης που ξεπερνάει το 1 gigabit per second. Για να ολοκληρωθεί πάντως η εφαρμογή του WiFi είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ενός ακόμη “companion RF chip” στο motherboard. Xάρη στην ενσωμάτωση του νέου ελεγκτή στα chips της Intel θα μειωθεί το συνολικό κόστος για τους OEMs και θα βοηθήσει στην ευρύτερη υιοθέτηση των chipsets ασύρματης δικτύωσης της Intel.

717945948_Screenshot_2018-08-30IntellaunchesWhiskeyandAmberLakesKabyLakewithbetterWi-FiUSB(1).png.3f7d7776c0c01e36cab0a43932f6fb0d.png

Όσον αφορά στον ελεγκτή USB έχει αναβαθμιστεί για να υποστηρίζει δύο θύρες USB 3.1 2ης γενιάς (Gen.2). H προηγούμενη έκδοση του ενσωματωμένου στο die του επεξεργαστή chipset υποστήριζε 1ης γενιάς θύρες. Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους είναι η υποστηριζόμενη ταχύτητα: H πρώτη γενιά λειτουργεί στα 5 gigabits per second και η δεύτερη γενιά στα 10 gigabits per second. To chipset περιλαμβάνει επίσης έναν αναβαθμισμένο ενσωματωμένο ελεγκτή Ethernet (που και πάλι απαιτεί να συνδυαστεί με ένα δεύτερο στοιχείο στο motherboard για να λειτουργήσει) και έναν ελεγκτή ήχου. Λαμβάνοντας ότι πρόκειται στην ουσία για μία μικρή ανανέωση στους επεξεργαστές, και οι OEMs πρόκειται να πραγματοποιήσουν μικρές αλλαγές στην προιοντική γκάμα τους.

ArsTechnica