Οι επερχόμενοι επεξεργαστές Meteor Lake της Intel θα αξιοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη για να βελτιστοποιούν τη διαχείριση της ενέργειας και να κάνουν τη μπαταρία των φορητών υπολογιστών να διαρκεί περισσότερο.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του PC World, η Intel έχει επικεντρωθεί στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στους επερχόμενους επεξεργαστές της Meteor Lake, όχι μόνο με τη μορφή μίας VPU (Virtual Processing Unit) που θα αναλαμβάνει να επιταχύνει δραματικά τους εξειδικευμένους αυτούς φόρτους εργασίας αλλά και για την διαχείριση των «καταστάσεων ενέργειας ή ισχύος» (power states) με στόχο την αύξηση της διάρκειας της μπαταρίας στους φορητούς υπολογιστές. Πιο συγκεκριμένα, στο πρόσφατο συνέδριο Hot Chips, η Intel αποκάλυψε ότι οι επεξεργαστές Meteor Lake, καθώς και οι μελλοντικοί επεξεργαστές της, θα χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το πότε ακριβώς να μεταβαίνουν από τη μία κατάσταση ισχύος στην άλλη (π.χ. από μία κατάσταση υψηλής ισχύος για υψηλή απόδοση σε κατάσταση χαμηλής ισχύος για ελαφριές εφαρμογές ή για αδράνεια).

Όπως εξήγησε η Intel κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της στο συνέδριο Hot Chips, η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα «τρικ» για το πως να εναλλάσσεται ο επεξεργαστής μεταξύ αυτών των καταστάσεων με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και αυτό δεν είναι άλλο από την Δυναμική Κλιμάκωση της Τάσης και της Συχνότητας (Dynamic Voltage & Frequency Scaling ή εν συντομία DVFS). Η συγκεκριμένη λογική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους επεξεργαστές Skylake (2015) όταν και η Intel εισήγαγε την τεχνολογία Speed Shift, η οποία βοηθούσε στην απρόσκοπτη και έξυπνη μετάβαση του επεξεργαστή μεταξύ καταστάσεων υψηλής και χαμηλής ισχύος βάσει τυποποιημένων εκτιμήσεων για εργασίες (όπως το άνοιγμα μιας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε κοινότυπου φόρτου εργασίας).

Πλέον, η Intel πρόκειται να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για αυτή τη δουλειά. Ο αλγόριθμος θα είναι σε θέση, στο παράδειγμα που δόθηκε παραπάνω, να εκτιμήσει πως θα ανοίξει την ιστοσελίδα ο χρήστης, πως θα τη χρησιμοποιήσει, θα την κλείσει και πως θα προχωρήσει παρακάτω. Όπως εξηγείται στο άρθρο του PC World, η διαφορά είναι ότι αντί να γίνεται μία περισσότερο συγκεχυμένη ή χονδροειδή εκτίμηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των κοινών εργασιών και του συντονισμού της χρήσης ενέργειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως αποτέλεσμα, ο αλγόριθμος έχει εκπαιδευτεί με έναν περισσότερο εμπεριστατωμένο και λεπτομερή τρόπο και επομένως θα μπορεί να πραγματοποιήσει καλύτερες και ακριβέστερες εκτιμήσεις για την μετάβαση από την μία ενεργειακή κατάσταση στην άλλη για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και επομένως να αυξήσει τη διάρκεια της μπαταρίας. 

Ο Efraim Rotem, συνεργάτης της Intel και υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική SoC στο Design Engineering Group της εταιρείας εκτιμά ότι οι επεξεργαστές Meteor Lake θα μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 15% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το παρελθόν (αναφερόμαστε στην ενέργεια με τη μορφή εργασίας σε βάθος χρόνου, διαιρεμένη από την ισχύ που χρησιμοποιείται, και όχι απλώς στην κατανάλωση ενέργειας). Επιπλέον, θα υπάρχουν σημαντικά οφέλη και από τη λεπτομερή ρύθμιση της απόκρισης του συστήματος σε καθημερινές εργασίες. Ο Efraim Rotem εκτιμά ότι από αυτή την άποψη, οι επεξεργαστές Meteor Lake πρόκειται να βελτιώσουν την απόκριση των φορητών συστημάτων έως και κατά 35%, κάτι που είναι αναμφίβολα εξαιρετικά σημαντικό.

  • Like 2
  • Thanks 3