Φαίνεται πως η Intel αναθεωρεί τα σχέδια της για την κυκλοφορία των καρτών γραφικών Arc «Alchemist»  αφήνοντας τους συνεργάτες της (AIB, Add-in-Board partners) σε σύγχυση και τα στελέχη της εταιρείας να αμφισβητούν τα σχέδια της για την κατασκευή περισσότερων καρτών γραφικών στο μέλλον.

Φαίνεται ότι θα περιμένουμε λίγο ακόμα για να δούμε κάποια από τις νέες Arc Alchemist GPUs της Intel στην αγορά, καθώς έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία φαίνεται να «χάνει» την μία ημερομηνία μετά την άλλη στο roadmap της όσον αφορά την κυκλοφορία τους. Ακόμη χειρότερα, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο αναφορές που θέλουν την ομάδα της εταιρείας να αξιολογεί αν μπορεί να βγάλει εις πέρας τα σχέδια που έχει θέσει όσον αφορά την κατασκευή των μελλοντικών γενεών των Arc GPUs.

Σύμφωνα με κάποια παρουσιάσεις PowerPoint για «εσωτερική κατανάλωση» που βρέθηκαν στα χέρια των δημοσιογράφων του καναλιού Moore's Law Is Dead στο YouTube, οι κάρτες γραφικών Intel Arc Alchemist είχαν προγραμματιστεί να λανσαριστούν στην αγορά στις αρχές Αυγούστου από διάφορους AIBs, συμπεριλαμβανομένων των ASUS, MSI κ.ά. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου πιθανό, λαμβάνοντας τις πληροφορίες που διέρρευσαν στο κανάλι Moore’s Law is Dead.

«Μέχρι σήμερα, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει» δήλωσε εκπρόσωπος ενός AIB ενώ σε μία άλλη περίπτωση, ο εκπρόσωπος άρχισε να γελάει με την ιδέα ότι κάρτες γραφικών Intel Arc θα κυκλοφορούσαν αυτόν τον μήνα. «Δεν έχουμε στοιχεία ότι πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτό το τρίμηνο» είπε στο κανάλι Moore’s Law is Dead. Ένας άλλος AIB της Intel επίσης έφτασε στο σημείο να πει ότι θα καθυστερήσει όσο μπορεί να κυκλοφορήσει κάρτα γραφικών για αυτή τη γενιά των Intel Arc GPUs χωρίς να «κόψει τις γέφυρες» με την Intel καθώς «το λανσάρισμα αργεί πολύ, και δεν γίνεται να μας εμπαίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Παρά τα σχέδια για την κυκλοφορία μίας γενιάς Intel Arc κάθε χρόνο μέχρι το 2025, φαίνεται πως αυτή τη περίοδο γίνονται «συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο για την ακύρωση των καρτών γραφικών Arc για επιτραπέζιους υπολογιστές». Κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι λοιπόν το μέλλον των καρτών γραφικών Intel Arc.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πότε θα κυκλοφορήσουν οι Intel Arc GPUs, ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger είχε δηλώσει πως η εταιρεία σε μία πρόσφατα έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είχε δηλώσει πως αναμένεται να λανσαριστούν προς το τέλος της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούν στην αγορά αντιμέτωπες με τις κάρτες γραφικών Radeon «RDNA 3» και RTX 4000 των AMD και Nvidia αντίστοιχα. 

Όλα τα παραπάνω ωστόσο, παρά την καλή πληροφόρηση του καναλιού Moore’s Law is Dead γενικότερα, μοιάζουν με… παραφουσκωμένες υπερβολές. Η Intel ενδέχεται απλώς να άλλαξε το χρονοδιάγραμμα για το λανσάρισμα των καρτών γραφικών Arc «Alchemist» για την αγορά desktop, και αυτό ενδεχομένως να προκάλεσε σύγχυση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να λανσαριστούν σταδιακά από τις 5 Αυγούστου έως στις 29 Σεπτεμβρίου.

  • Sad 1