Η Intel ετοιμάζεται να αυξήσει τις τιμές των επεξεργαστών και των chip που κατασκευάζει.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei αναφέρει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία θα αυξήσει αργότερα φέτος τις τιμές στους κορυφαίους επεξεργαστές της καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων chip, συμπεριλαμβανομένων αυτών για το Wi-Fi και άλλων chip συνδεσιμότητας. Η Intel έχει ήδη ενημερώσει τους πελάτες της για τις αυξήσεις των τιμών και αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των υπολογιστών και των φορητών υπολογιστών στα τέλη του έτους, κατά την εορταστική περίοδο.

Το Nikkei αναφέρει ότι η αλλαγή στην τιμολόγηση δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά ορισμένα chip θα μπορούσαν να σημειώσουν αύξηση της τιμής τους κατά 20%. Η Intel είχε ήδη προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι εξέταζε αυξήσεις τιμών λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού και άλλων λόγων όπως του αυξανόμενου κόστους των υλικών και της μεταφοράς. «Κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους, η εταιρεία ανέφερε ότι θα αυξήσει την τιμολόγηση σε ορισμένα τμήματα της επιχείρησής της λόγω των πληθωριστικών πιέσεων», αναφέρει εκπρόσωπος της Intel σε δήλωσή του στο Nikkei προσθέτοντας ότι «η εταιρεία έχει αρχίσει να ενημερώνει τους πελάτες της για τις αλλαγές αυτές».

Οι αυξήσεις των τιμών πρόκειται να πραγματοποιηθούν ακριβώς τη στιγμή που οι αποστολές PC γνώρισαν μεγάλη πτώση και ο πληθωρισμός επηρεάζει ήδη τις τιμές πώλησης των υπολογιστών. Η Gartner αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι οι παγκόσμιες αποστολές PC μειώθηκαν σχεδόν 13% αυτό το τρίμηνο. «Αυτή είναι η πιο απότομη πτώση των τελευταίων εννέα ετών για την παγκόσμια αγορά PC, η οποία προκλήθηκε από γεωπολιτικές, οικονομικές και εφοδιαστικές προκλήσεις που επηρεάζουν όλες τις περιφερειακές αγορές», αναφέρει η Gartner σε δελτίο τύπου.

Ενώ οι ελλείψεις σε hardware όπως σε κάρτες γραφικών αρχίζουν να μειώνονται, η Gartner κατηγορεί την πληθωριστική πίεση και την "απότομη πτώση της ζήτησης για Chromebooks" για την πτώση των PC. Η αγορά των PC γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, αλλά ο συνδυασμός των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων αλλά και των ανθρώπων που περνούν λιγότερο χρόνο στο σπίτι έφερε την αγορά των PC σε παλιά δεδομένα.

Η αγορά PC σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση κατά 18%, σύμφωνα με την Gartner. «Πρόκειται για ένα σημαντικό πισωγύρισμα στον συνολικό όγκο μετά από δύο χρόνια πολύ ισχυρής ανάπτυξης που τονώθηκε από το COVID-19 και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους υπολογιστές μεταξύ των καταναλωτών και του εκπαιδευτικού τομέα», αναφέρει η Mikako Kitagawa, διευθύντρια ερευνών της Gartner. «Η πλήρης απουσία δραστηριοτήτων στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά PC, καθώς οι ρωσικές αποστολές PC για τους κορυφαίους προμηθευτές συνήθιζαν να αποτελούν το 5 με 10% του συνολικού όγκου PC στην ΕΜΕΑ».

Ενώ η αγορά των PC ταλαντεύεται και η Intel ετοιμάζεται να αυξήσει τις τιμές των CPU, το αντίθετο συμβαίνει στην αγορά των GPU. Η μεγάλη έλλειψη σε κάρτες γραφικών έληξε τον περασμένο μήνα, εν μέρει χάρη στο συνεχιζόμενο κραχ των κρυπτονομισμάτων. Οι Crypto miners κατακλύζουν πλέον την αγορά με κάρτες που δεν είναι πλέον κερδοφόρες στη χρήση τους και αυτό σημαίνει ότι οι νέες GPU είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα ράφια των καταστημάτων. Η Nvidia έχει μάλιστα ξεκινήσει να προσφέρει δωρεάν παιχνίδια με ορισμένα μοντέλα RTX 3080, 3080 Ti, 3090 και 3090 Ti. 

  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1