Η κατάσταση στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων δεν είναι καλή.

Για την ακρίβεια είναι τραγική καθώς τα πράγματα από την αρχή του χρόνου, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Με όλα τα κρυπτονομίσματα να έχουν κάνει «βουτιές» άνευ προηγουμένου, πολλοί επενδυτές έχουν δει περιουσίες να εξανεμίζονται ενώ οι πιο… hardcore, όσοι τόλμησαν δηλαδή να επενδύσουν σε εξοπλισμό εξόρυξης, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, έχουν βρεθεί σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Κάπως έτσι λοιπόν, οι λεγόμενοι «cryptominers» ή κρυπτωρύχοι έχουν βρεθεί να ξεπουλάνε τις φθηνές κάρτες γραφικών τους μέσω livestreams.

Ο λόγος πίσω από αυτή την κίνηση που γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη, είναι πως ακόμα και τα δυνατότερα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum, έχουν γίνει πλέον ασύμφορα όσον αφορά στην εξόρυξή τους. Αν αποφασίσει δηλαδή κάποιος να ξεκινήσει το «mining», τότε τα έξοδά του (κατανάλωση ενέργειας, απόσβεση εξοπλισμού) θα είναι περισσότερα απ’ ό,τι η αξία των κρυπτονομισμάτων που θα έχει εξορύξει. Στην περίπτωση του Ethereum μάλιστα, ένας επιπλέον παράγοντας είναι και η μετάβαση από την απόδειξη εργασίας στην απόδειξη κυριότητας με στόχο τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας -κάτι που όμως θα καταστήσει την εξόρυξή του με χρήση gaming καρτών γραφικών απλησίαστη.

Όπως αναφέρεται, σε κινεζικά online marketplaces μπορεί κανείς να βρει κάρτες RTX 3080 σε τιμές λίγο κάτω από τα €500, όταν παρόμοιες υλοποιήσεις ξεκινούν σχεδόν από τα €900! Για τους πιο ψαγμένους, σε ορισμένα livestreams γίνονται κανονικές δημοπρασίες με τις αρχικές τιμές των καρτών να είναι ακόμα πιο χαμηλές (οι RTX 3060 Ti για παράδειγμα ξεκινούν από τα €285). Παρόμοια φαινόμενα αρχίζουν και παρατηρούνται σε αντίστοιχες πλατφόρμες στη δύση, όπως φερ’ ειπείν το eBay και το Marketplace του Facebook, μια εξέλιξη που δείχνει ότι ενδεχομένως η «χρυσή» εποχή των κρυπτονομισμάτων να έφτασε στο τέλος της.

  • Like 4
  • Thanks 2
  • Haha 34
  • Confused 1
  • Sad 2