Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πλατφόρμας της Intel που στο κέντρο της βρίσκονται οι νέοι επεξεργαστές 14ης γενιάς Intel Core (Raptor Lake-S Refresh) είναι οι δυνατότητες WiFi 7 (μαζί με Bluetooth 5.4).

Σε μερικές ημέρες, η Intel θα ανακοινώσει τους νέους της επεξεργαστές για την πλατφόρμα desktop και μαζί πρόκειται να κυκλοφορήσουν και πολλές μητρικές, κυρίως με chipset Intel Z790, που ενσωματώνουν ελεγκτή WiFi 7 της ίδιας της Intel (θα κυκλοφορήσουν και με ελεγκτή της Realtek ή ακόμα και της Qualcomm). Όμως ο ελεγκτής BE200 Wi-Fi 7 της Intel φαίνεται ότι βρίσκεται ήδη σε… έλλειψη. Όπως παρατήρησε ο χρήστης της πλατφόρμας X, @ghost_motley, οι χρόνοι παράδοσης του ελεγκτή Intel BE200 στη Mouser, έναν σημαντικό διανομέα, έχουν αυξηθεί από τις έξι εβδομάδες στις 12 εβδομάδες.

«Ο χρόνος παράδοσης του Intel BE200 έχει πάει από τις 6 εβδομάδες στις 12 εβδομάδες στη Mouser» έγραψε στο X. «Μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί οι μητρικές πλακέτες με Intel Z790 που έχουν γίνει review μέχρι στιγμής έχουν όλες Qualcomm Wi-Fi [7];».

Στη Mouser, ο χρόνος παραλαβής έχει φτάσει τις 12 εβδομάδες. Κάθε μονάδα κοστίζει €18,53 σε ποσότητα του ενός αλλά η τιμή μειώνεται στα €15,42 όταν η παραγγελία αφορά 500 ή περισσότερα τεμάχια.

Η Intel έχει σχεδιάσει δύο τύπους προσαρμογέα Wi-Fi 7 σε M.2 type 2230: τον Intel BE200 και τον Intel BE202. Και οι δύο προσαρμογείς είναι συμβατοί με 2x2 TX/RX streams και λειτουργούν στις μπάντες 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz με τον BE200 να υποστηρίζει μέγιστη ταχύτητα 5 Gbit/s. Αν και οι διαφορές μεταξύ των BE200 και BE202 δεν είναι σαφείς, η Intel έχει κάνει γνωστό ότι ο ελεγκτής BE200 είχε λάβει προ-πιστοποίηση Wi-Fi 7. Επιπλέον, οι ελεγκτές BE200 και BE202 υποστηρίζουν τους διαύλους PCIe και USB και επομένως είναι κατάλληλοι τόσο για μητρικές κάρτες υπολογιστών desktop όσο και φορητών υπολογιστών.

Η επερχόμενη μητρική κάρτα Gigabyte Aorus Z790 Master X (rev. 1.2) διαθέτει τον ελεγκτή BE200. Διαφορετικά revisions της ίδιας μητρικής κάρτας διέθεταν τον ελεγκτή Wi-Fi 7 της Qualcomm, QCNCM865 (rev. 1.0) και τον ελεγκτή MT7927-RZ738 της MediaTek (rev. 1.1).

Το Wi-Fi 7 πρόκειται να προσφέρει αξιοσημείωτες ταχύτητες με τον θεωρητικό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων να αγγίζει τα 40 Gbit/s. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τα… καλώδια (Ethernet) για πολλούς χρήστες. Βεβαίως, για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του Wi-Fi 7, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται routers και access points συμβατά με Wi-Fi 7. Το Wi-Fi 7 θα χρησιμοποιεί τρεις ζώνες συχνοτήτων για την επίτευξη τόσο υψηλών ταχυτήτων: 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz. Επιπλέον, αυξάνει το εύρος του καναλιού στα 320 MHz και υποστηρίζει 4096-QAM. Σε πρακτικό επίπεδο πάντως, με ορισμένους ελεγκτές όπως ο BE200 της Intel, οι ταχύτητες ενδέχεται να είναι μειωμένες. MU-MIMO (Multi-User Multiple-Input Multiple-Output) και OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) που βοηθούν σε ζητήματα χωρητικότητας και ενεργειακής αποδοτικότητας. 

Η Intel είδε αρχικά το Wi-Fi 7 ως μία εξαιρετική λύση για δραστηριότητες που απαιτούν υψηλό εύρος ζώνης, ιδίως στο πεδίο των σετ κεφαλής επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR) που αξιοποιούν την τεχνολογία WiGig της Intel. Παρόλο που το IEEE (Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) στοχεύει στην επίσημη υιοθέτηση των προδιαγραφών IEEE 802.11be μέχρι το 2025, η Intel, μεταξύ άλλων εταιρειών, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις δυνατότητες του Wi-Fi 7. Αυτή η αισιοδοξία αποδεικνύεται από την κυκλοφορία ελεγκτών και προσαρμογέων συμβατών με το Wi-Fi 7 νωρίτερα από το προγραμματισμένο.