Στην εκδήλωση Tech World 2022, η Lenovo πραγματοποίησε επίδειξη ενός φορητού υπολογιστή που διαθέτει «τυλιγόμενη» (rollable) οθόνη.

Στη σύντομη επίδειξη παραπάνω, μπορείτε να δείτε την οθόνη ενός τυπικού φορητού υπολογιστή σιγά σιγά να ξετυλίγεται, αυξάνοντας σημαντικά το «ύψος» της. Η αρχική εντύπωση είναι ότι η οθόνη δείχνει αρκετά ψηλή, όμως το πιθανότερο είναι να διευκολύνει σημαντικά ορισμένες εργασίες ή ασχολίες, όπως είναι η πλοήγηση σε ιστοσελίδες στο Internet, η περιήγηση σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα ή η εργασία με πολλές σελίδες κειμένου και κατακόρυφα spreadsheets κ.ά.

Από το βίντεο, δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς πόσο «ψηλώνει» η οθόνη. Μοιάζει πάντως σαν να αποκτά επιπλέον 50% ύψος, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται κατά περίπου 9” με 13,5”.

Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κόνσεπτ, που θα επιτρέψει σε επαγγελματίες να «χωρούν» πολλά περισσότερα πράγματα στην επιφάνεια εργασία τους από όσα θα μπορούσαν σε έναν τυπικό φορητό υπολογιστή. Μία τέτοια υλοποίηση, ενδεχομένως θα μπορούσε να εξαλείψει, τουλάχιστον για ορισμένες εργασίες, την ανάγκη ύπαρξης μία δεύτερης οθόνης, που έρχεται με συμβιβασμούς στο θέμα του χώρου στο γραφείο.

Επί του παρόντος, το συγκεκριμένη προϊόν δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα κόνσεπτ. Επομένως, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η Lenovo εξετάζει το ενδεχόμενο να το διαθέσει στην αγορά και πότε σκοπεύει να το κάνει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2ης γενιάς φορητό σύστημα της Lenovo δεν έχει ακόμα κάνει αισθητή τη παρουσία του στην αγορά, υποθέτουμε ότι θα αργήσει να κυκλοφορήσει τον υπολογιστή με την rollable οθόνη.

Στην ίδια παρουσίαση η Lenovo μας έδειξε και ένα πρωτότυπο rollable smartphone του οποίου η οθόνη μετατρέπεται από 6,7" ίντσες στις 4", με την αναδίπλωση να γίνεται κάθετα. Όπως και στην περίπτωση του laptop, η εμπορική κυκλοφορία ενός τέτοιου smartphone είναι ακόμα μακριά.

 

 

  • Like 1