Η Lenovo ανακοίνωσε πρόσφατα τον Legion 9i, έναν ιδιαίτερα επιβλητικό φορητό υπολογιστή για gaming με τελευταίας γενιάς εξοπλισμό και hardware που απευθύνεται σε απαιτητικούς χρήστες και gamers.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι ο πρώτος φορητός υπολογιστής gaming με οθόνη 16” που ενσωματώνει σύστημα υδρόψυξης «κλειστού βρόγχου» σαν περίπου αυτά που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα σημερινά επιτραπέζια συστήματα για παιχνίδια.

Την ώρα λοιπόν που οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν κάποιο σύστημα αερόψυξης για να μεταφέρουν τη θερμότητα -από τον κεντρικό επεξεργαστή, τον επεξεργαστή γραφικών και τα chips της μνήμης- κατά μήκος ορισμένων χάλκινων αγωγών θερμότητας (heatpipes) σε μία ψύκτρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρησιμοποιείται ένα υγρό ψυκτικό μέσο σε συνδυασμό με μία αντλία, ένα ψυγείο και τριπλό ανεμιστήρα.

image.jpeg.63f3f5aa76189e54e0c463e5521ba9da.jpeg

Το σύστημα υδρόψυξης Legion Coldfront που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Cooler Master σε συνδυασμό με το σύστημα αερόψυξης τριπλού ανεμιστήρα θεωρητικά μπορεί να επιτρέψει στο Legion 9i να «τραβήξει τεράστια ποσά ισχύος» (έως και 230W όπως ισχυρίζεται η Lenovo) για μία εξαιρετική εμπειρία gaming και με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 84°C στον επεξεργαστή γραφικών (GPU). Για να προσαρμόσουν το σύστημα υδρόψυξης και να διαχειριστούν το πρόσθετο βάρος, οι μηχανικοί της Lenovo σχεδίασαν ένα καινοτόμο κάλυμμα από σφυρήλατο ανθρακόνημα που όχι μόνο εξοικονομεί βάρος, αλλά λόγω της διαδικασίας σφυρηλάτησης, έχει ως αποτέλεσμα το κάθε Lenovo Legion 9i να έχει τη δική του μοναδική εμφάνιση.

Ένα ακόμη εξαιρετικό χαρακτηριστικό του κορυφαίου υπολογιστή της Lenovo είναι η οθόνη. Πρόκειται για μία οθόνη PureSight 3.2K τεχνολογίας Mini-LED με αναλογία πλευρών 16:10 και υποστήριξη μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης έως 165 Hz. Όπως λέει η εταιρεία, η οθόνη είναι βαθμονομημένη εργοστασιακά και οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να κάνουν εναλλαγή μεταξύ των χρωματικών ρυθμίσεων DCI-P3 και sRBG μέσω του προεγκατεστημένου λογισμικού X-Rite. Η αναλογία σασί-οθόνης είναι 94% κάτι που είναι εξαιρετικό και σπάνιο, όχι μόνο στους φορητούς υπολογιστές για gaming, αλλά και γενικότερα. Επίσης, η τεχνολογία Mini-LED παραμένει ακόμα αρκετά ακριβή και αν παίξετε σε μία τέτοια οθόνη για αρκετό διάστημα, θα σας φανεί πολύ δύσκολη η επιστροφή σε μία οθόνη τύπου IPS.

image.jpeg.337c73523c8e832832b545b1088ac31e.jpeg

Όσον αφορά στο hardware, το Legion 9i διαθέτει στο εσωτερικό τον 13ης γενιάς επεξεργαστή Intel Core i9-13980HX σε συνδυασμό με έναν επεξεργαστή γραφικών NVIDIA GeForce RTX 4090 και με έως 64GB μνήμης DDR5 και με έως 2TB NVMe PCIe Gen4 SSD. Δεν είμαι όμως μόνο τα παραπάνω. Η εταιρεία έχει προσαρμόσει στον υπολογιστή το chip Lenovo LA-2 AI. Καθώς το chip συνδέεται απευθείας με την οθόνη, ενεργοποιεί τη λειτουργία Smart FPS, η οποία παρακολουθεί τον ρυθμό των καρέ (fps) και προσαρμόζει αυτόματα την ισχύ της GPU και της CPU για να διασφαλίσει τον μέγιστο αριθμό καρέ ανεξάρτητα από το παιχνίδι. Το ίδιο chip επίσης συγχρονίζει το σύστημα φωτισμού Legion Spectrum RGB -το όποιο βρίσκεται σε λωρίδες γύρω από το πληκτρολόγιο και το κάτω πλαίσιο, στο λογότυπο Legion και στο πληκτρολόγιο RGB Lenovo TrueStrike- με τα γραφικά στην οθόνη,  προσφέροντας σύμφωνα με την Κινέζικη εταιρεία μία καθηλωτική εμπειρία gaming.

Ο φορητός υπολογιστής της Lenovo ενσωματώνει μπαταρία 99,99 Whr, η οποία φορτίζει τόσο μέσω του παρεχόμενου 330W Slim Adapter όσο και μέσω του μετασχηματιστή τροφοδοσίας 140 W Type–C® (περιλαμβάνονται στη συσκευασία). Η ενσωματωμένη κάρτα δικτύωσης Filogic 380 της MediaTek επίσης προσφέρει συνδεσιμότητα Wi-Fi 7 (έως και 6,5Gbps) και Bluetooth 5.3. Tο κόστος του Lenovo Legion 9i στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι $4.399 όταν κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

  • Like 8