Παρατηρείται ξεθώριασμα σε χρώματα και σκοτεινές περιοχές της οθόνης, όταν το Variable Refresh Rate είναι ενεργοποιημένο, και η LG τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Με τις νέες κονσόλες Xbox στην αγορά και το PlayStation 5 λίγες ημέρες μακριά, πολλοί αναζητούν μια νέα τηλεόραση που θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές τους. Οι LG OLED είναι διάσημες για την απόδοση χρωμάτων και ειδικά του πραγματικού μαύρου, πράγματα σημαντικά για κάθε gamer, μεταξύ άλλων. Όμως, εντοπίστηκε πρόβλημα που η εταιρεία μάλιστα παραδέχτηκε σε δήλωσή της στην OLED Association.

Αρχικά, το Forbes σημείωσε πως με ενεργοποιημένο το Variable Refresh Rate (VRR), τα σκούρα χρώματα ξεθώριαζαν και έδειχναν γκριζαρισμένα, ενώ σκοτεινά σημεία της οθόνης ήταν ασταθή και εμφάνιζαν τρεμόπαιγμα. Χρήστες του Reddit σημειώνουν τις εμπειρίες τους με το Xbox Series X και την LG C9 και κάποιες δοκιμές τους, όπως η χρήση ή μη χρήση τού HDR.

Σε περαιτέρω ανάλυση, η βελτιστοποίηση του gamma βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της OLED Association. Τα μοντέλα όπου αναφέρεται πως εμφανίζεται το πρόβλημα ανήκουν στις σειρές CX και C9, δύο από τις κορυφαίες της κατηγορίας τους.

Η LG τοποθετήθηκε επί του θέματος και η απάντησή της αποτελεί μέρος της ίδιας ανακοίνωσης. Αναφέρεται πως:

Αναφορά σε κείμενο

Το gamma για τηλεοράσεις OLED είνα βελτιστοποιημένο για χρήση σε 120Hz ορίζοντας ένα σταθερό χρόνο φόρτισης των OLED sub-pixels. Το VRR χρησιμοποιείται όταν ο ρυθμός καρέ είναι χαμηλότερος των 120Hz. Όταν η τηλεόραση OLED προβάλλει περιεχόμενο με ρυθμό καρέ χαμηλότερο των 120Hz, η καμπύλη του gamma δεν συμβαδίζει με τον ρυθμό ανανέωσης των καρέ. Για παράδειγμα, ο ρυθμός ανανέωσης 40Hz έχει διαφορετική διάρκεια στα καρέ από ότι αντίστοιχα στα 120Hz. Επομένως, αυτό έχει ως συνέπεια τα sub-pixels να υπερφορτίζονται, προκαλώντας τρεμόπαιγμα σε εικόνες με σκούρο γκρι, το οποίο διακρίνεται ευκολότερα από ότι σε φωτεινές εικόνες, καθώς το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο στα σκούρα γκρι χρώματα.

Η LG επίσης δήλωσε πως εξετάζει τρόπους επίλυσης του προβλήματος, όπως το να υπάρχουν πολλαπλά gamma curves στην τηλεόραση για να καλύπτεται το πλήρες φάσμα των πιθανών ρυθμών ανανέωσης καρέ. Όμως, καθώς το πρόβλημα είναι σε επίπεδο πάνελ, είναι άγνωστο αν μπορεί να διορθωθεί μέσω αναβάθμισης λογισμικού - όπως σημειώνεται σε σχετική ανάλυση του θέματος στο HDTVTest. Το βίντεο θα το βρείτε παρακάτω.

 

  • Like 5