Μετά την ανακοίνωση του gaming-oriented SoC Helio G90 τον περασμένο Ιούλιο, η MediaTek έχει επικεντρώσει τώρα τις προσπάθειες της στο 5G, τόσο για τo high-end τμήμα της αγοράς smartphones, όσο και για το mid-range.

Λαμβάνοντας υπόψη το roadmap της εταιρείας από τον περασμένο Αύγουστο, υπήρχε η αισιοδοξία ότι τα πρώτα chips της MediaTek που θα βασίζονταν στο Helio M70 modem θα βρίσκονταν σε συσκευές στην αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Τα πράγματα από ότι φαίνεται πηγαίνουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και η MediaTek ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αποκαλύψει το πρώτο της 5G SoC (system-on-chip) στο MediaTek Summit στις 26 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν η Qualcomm ανακοινώσει το Snapdragon 865 SoC (3 Δεκεμβρίου). Αν και η εταιρεία έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του chip, εντούτοις δεν μοιράστηκε άλλες πληροφορίες που να αφορούν στο hardware και στις δυνατότητες του.

Στο ίδιο το chip βλέπουμε να αναγράφεται η ονομασία «MT6885Z» και σύμφωνα με πληροφορίες θα κατασκευάζεται από την TSMC με μέθοδο 7nm FinFET ενώ ανάμεσα στο πρώτους πελάτες της εταιρείας θα είναι οι Oppo και vivo. Λέγεται ότι το MT6885Z θα περιλαμβάνει πυρήνες Cortex-Α77 και Mali-G77 και πως θα παρέχει υποστήριξη σε συχνότητες sub-6GHz και σε αισθητήρες για κάμερα έως και 80MP καθώς και σε εγγραφή βίντεο 4K στα 60fps. Επίσης πρόκειται να ενσωματώνει τρίτης γενιάς μηχανή επεξεργασίας AI. Το MediaTek MT6885Z βρίσκεται ήδη σε φάση μαζικής παραγωγής και οι αποστολές στους κατασκευαστές smartphones αναμένεται να γίνει στις αρχές της χρονιάς.

13.jpg.8617ea0cbb58acedc26862787403fff5.jpg

Η MediaTek ωστόσο θέλει να φέρει το 5G και στο mid-range τμήμα της αγοράς smartphones, με το Helio M70 SA/ NSA dual-mode 5G modem. Το νέο SoC θα ονομάζεται κατά πάσα πιθανότητα MT6873 και θα διαθέτει πυρήνες Cortex-A76 ενώ και αυτό θα κατασκευάζεται με μέθοδο 7nm FinFET. Θα είναι περίπου 25% μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με το MT6885Z και αναμένεται να εισέλθει σε φάση μαζικής παραγωγής μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το εντυπωσιακό είναι, αν ισχύουν οι φήμες, ότι το chip προορίζεται για συσκευές που θα στοιχίζουν περίπου $300.

GSMArena

  • Like 1