Από όσο δείχνουν κάποιες πρώτες δοκιμές, το Dimensity 9300 της MediaTek αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα με τη θερμοκρασία λειτουργίας με αποτέλεσμα να προχωρά σε throttling σε ποσοστό μικρότερο από το μισό της μέγιστης απόδοσης.

Ο χρήστης Sahil Karoul στο X δοκίμασε τη ναυαρχίδα της vivo, X100 Pro και διαπίστωσε ότι το MediaTek Dimensity 9300 SoC που διαθέτει στο εσωτερικό του φαίνεται να «αυτοπεριορίζεται θερμικά» σε ποσοστό μικρότερο από το ήμισυ της μέγιστης απόδοσης του. Ο χρήστης Sahil Karoul, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, ανάρτησε στο X ορισμένες φωτογραφίες που δείχνουν τα αποτελέσματα του benchmark που «έτρεξε».

Το SoC της MediaTek που διαθέτει μόνο πυρήνες performance, «κατεβάζει» σημαντικά τα ρολόγια για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα υπερθέρμανσης. 

Στην ιστοσελίδα NotebookCheck επισημαίνουν ότι παρόλο που ο πυρήνας Cortex-X4 στο εσωτερικό του Snapdragon 8 Gen 3 προσφέρει πολύ υψηλή απόδοση, καταναλώνει 28% περισσότερη ενέργεια από τον Cortex-X3. Δεδομένου ότι η MediaTek αποφάσισε να ενσωματώσει οκτώ πυρήνες υψηλής απόδοσης στο Dimensity 9300 SoC (τέσσερις Cortex-X4 και τέσσερις Cortex-A720) και να μην χρησιμοποιήσει ορισμένους εξειδικευμένους πυρήνες που επικεντρώνονται στην ενεργειακή αποδοτικότητα, κάποιοι είχαν εκφραστεί ανησυχίες ότι ενδέχεται το SoC να αντιμετωπίσει ζητήματα θερμικής απόδοσης και αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Από ότι φαίνεται, ο παραπάνω ισχυρισμός ισχύει τελικά καθώς το Dimensity 9300 όταν «πιέζεται» προχωρά σε ιδιαίτερα επιθετικό throttling.

Το CPU Throttling Test διεξήχθη από τον Sahil Karoul στο Vivo X100 Pro, τη ναυαρχίδα της vivo που έκανε το ντεμπούτο της στις αρχές του μήνα με την εξαιρετικά υποσχόμενη κάμερα που έχει τη σφραγίδα της Zeiss να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της. Η δοκιμή δείχνει ότι ο Dimensity 9300 SoC «υποχωρεί» στο απογοητευτικό 46% της μέγιστης απόδοσης μόλις μετά από δύο λεπτά εκτέλεσης του benchmark. Αυτή η ακραία συμπεριφορά throttling έχει ως αποτέλεσμα τα ρολόγια των πυρήνων να δέχονται τεράστιο πλήγμα, με έναν από αυτούς να «πέφτει» στο 0,6 GHz όταν η μέγιστη συχνότητα είναι 3,25 GHz. Οι άλλοι τέσσερις πυρήνες Cortex-A720 μείωσαν τη συχνότητα τους στο 1,2GHz και οι άλλοι τρεις Cortex-X4 στο 1,5GHz.

Dimensity-9300_322.jpg

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το vivo X100 Pro εξοπλίζεται με ένα αρκετά καλό σύστημα ψύξης με θάλαμο ατμών, η πτώση της απόδοσης του Dimensity 9300 SoC εξαιτίας του thermal throttling προκαλεί ανησυχίες. Και ο Sahil Karoul δεν είναι ο μόνος που διαπίστωσε ζητήματα με την απόδοση του συγκεκριμένου SoC. Στο κανάλι C4ETech στο YouTube διαπίστωσαν ότι παρόλο που το Dimensity 9300 SoC είναι εξαιρετικά ισχυρό -τουλάχιστον στα χαρτιά- το vivo X100 Pro επέδειξε απογοητευτική συμπεριφορά όσον αφορά τη σταθερότητα του (βαθμολογία 40%) στο Wild Life Extreme Stress Test.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί ότι τα συνθετικά CPU stress tests σχεδιάστηκαν για να ωθούν τα SoCs στα όρια τους και δεν είναι αντιπροσωπευτικά των εφαρμογών και της χρήσης στον πραγματικό κόσμο. Είναι απίθανο κάποιος χρήστης να ωθήσει το vivo X100 Pro στα όρια του με καθημερινή χρήση.

  • Confused 1
  • Sad 1