Τα system-on-chips της MediaTek προορίζονται κατά πρώτο λόγο για χρήση σε συσκευές mid-range ωστόσο η γνωστή εταιρεία επιθυμεί να εισέλθει και στην αγορά των ναυαρχίδων και με το τελευταίο της SoC, Dimensity 9200, ενδέχεται να εδραιωθεί στην κατηγορία high-end.

Το νέο Dimensity 9200 σύμφωνα με την MediaTek είναι το πρώτο SoC που υποστηρίζει το τελευταίο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης WiFi 7 για ταχύτητες που θεωρητικά αγγίζουν τα 6,5 Gbps, υψηλότερη αξιοπιστία και μειωμένη υστέρηση.

Λέγεται επίσης ότι είναι το πρώτο SoC για κινητά και φορητές συσκευές που βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARMv9 Gen 2, αξιοποιώντας έναν ισχυρό πυρήνα Cortex-X3 για τις πιο απαιτητικές εργασίες μαζί με τη βοήθεια τριών πυρήνων υψηλής απόδοσης Cortex-A715.

Τις λιγότερο απαιτητικές εργασίες αναλαμβάνουν τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης Cortex-A510, οι οποίοι βοηθούν με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ο συνδυασμός των παραπάνω πυρήνων, προσφέρει μία αύξηση στην απόδοση ίση με 10-12% στα συνθετικά benchmarks σε σύγκριση με το Dimensity 9000 με την κατανάλωση ενέργειας να παρουσιάζεται μειωμένη έως και κατά 25%.

Dimensity 9200_3.jpg

Το Dimensity 9200 είναι ένα από τα πρώτα SoCs στον κόσμο που ενσωματώνουν τη νέα GPU της ARM, Immortalis-G715 φέρνοντας το hardware ray tracing, τριπλάσιο triangle throughput και μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα στα κινητά και στις φορητές συσκευές με Android. Η MediaTek υποστηρίζει ότι η GPU είναι έως και 32% ταχύτερη από την GPU στο Dimensity 9000 ενώ χρησιμοποιεί 41% λιγότερη ενέργεια.

Dimensity 9200_2.jpg

Σε αντίθεση με άλλα SoCs της MediaTek, το Dimensity 9200 υποστηρίζει τόσο sub-6 GHz όσο και mmWave 5G, παρέχοντας συμβατότητα με τα περισσότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Ο επεξεργαστής εικόνας Imagiq 890 είναι ο πρώτος που υποστηρίζει αισθητήρες εικόνας για κάμερες RGBW, υποσχόμενος περισσότερη φωτεινότητα και λεπτομέρεια στις φωτογραφίες από τους απλούς RGB. Μπορεί επίσης να εξουδετερώσει το motion blur. Το Dimensity 9200 υποστηρίζει επίσης UFS 4.0, μνήμη LPDDR5X (8,5Gbps) και ήχο 24-bit/192KHz. Περιμένουμε τα πρώτα κινητά τηλέφωνα με Dimensity 9200 μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

  • Like 7