Η Nikon εξαγόρασε την RED Digital Cinema, την εταιρεία που ίδρυσε ο Jim Jannard (ιδρυτή και της εταιρείας οπτικών Oakley).

H RED είναι γνωστή για τις «αρθρωτές» κινηματογραφικές ψηφιακές κάμερες που χρησιμοποιούνται από διάσημους σκηνοθέτες για χιλιάδες πρότζεκτ (π.χ. The Killer από τον David Fincher, The Tree of Life από τον Terrence Malick, The Reverent από τον Alejandro G. Iñárritu, The Martian από τον Ridley Scott) όπως για παράδειγμα είναι οι RED One 4K και V-Raptor X.

Δυστυχώς, οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί -μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της ίδιας της Nikon- ωστόσο έγινε κατανοητό, ότι η RED θα ανήκει πλήρως στην Nikon και θα αποτελέσει παράρτημα της.

Η Nikon, ευελπιστεί με τη συμφωνία να επεκταθεί στην αγορά των επαγγελματικών ψηφιακών κινηματογραφικών καμερών, αντλώντας από την RED την «γνώση που κατέχει στις κινηματογραφικές κάμερες, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής τεχνολογίας συμπίεσης εικόνας και της επιστήμης χρώματος». Η RED με τη σειρά της επισημαίνει ότι μοντέλα καμερών της έχουν χρησιμοποιηθεί σε αναρίθμητα μεγάλα κινηματογραφικά φιλμ (συμπεριλαμβανομένων διάφορων ταινιών των Marvel και Disney όπως των Guardians of The Galaxy Vol.3 και Captain Marvel), ντοκιμαντέρ (Planet Earth II) και τηλεοπτικές σειρές (Mindhunter, Peaky Blinders, The Queen’s Gambit, Squid Game κ.ά.).

Ο Πρόεδρος της RED, Jarred Land ανακοίνωσε τα νέα στο Instagram με μία εικόνα που συνοδευόταν από ένα «Heh heh heh…».CleanShot2024-03-08at17_51.30@2x.png.a9519ac7338de90660756578997e1c30.png

Η RED ιδρύθηκε το 2005 και επί του παρόντος διαθέτει περίπου 220 υπαλλήλους σύμφωνα με την ανακοίνωση της Nikon ενώ διατηρεί την έδρα της στην πόλη Foothill Ranch, στην California. Ο Jarred Land μοιράστηκε τα παρακάτω σε ένα Δελτίο Τύπου που ανάρτησε στην σελίδα του στο Facebook: «Αυτή η εξαγορά σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Nikon, καθώς συνδυάζει την πλούσια κληρονομιά της στην επαγγελματική και εμπορική απεικόνιση με την καινοτόμο ικανότητα της RED. Μαζί, η Nikon και η RED είναι έτοιμες να επαναπροσδιορίσουν την αγορά των επαγγελματικών ψηφιακών κινηματογραφικών καμερών, υποσχόμενες ένα συναρπαστικό μέλλον ανάπτυξης προϊόντων που θα εξακολουθήσουν να διευρύνουν τα όρια του εφικτού στην παραγωγή ταινιών και βίντεο».

Η ανακοίνωση της εξαγοράς έρχεται σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την απόρριψη της αγωγής της RED κατά της Nikon για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της στη συμπίεση βίντεο. Το 2022, η RED υπέβαλλε αγωγή κατά της Nikon ισχυριζόμενη ότι η Ιαπωνική εταιρεία αντέγραψε την τεχνολογία συμπίεσης δεδομένων της σε μια ενημέρωση υλικολογισμικού που προοριζόταν για τη φωτογραφική μηχανή Z9. Η Nikon απάντησε αμφισβητώντας τη νομιμότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της RED με την υπόθεση να απορρίπτεται τελικώς τον περασμένο Απρίλιο.

Αν και είναι περισσότερο γνωστή για τις ψηφιακές κινηματογραφικές κάμερες της, το 2018, η RED επιχείρησε να επεκταθεί και στην αγορά των smartphones-camerphones με την κυκλοφορία του επίσης RED Hydrogen One. Το κινητό διέθετε ολογραφική οθόνη και υποστήριξη για «αρθρωτά πρόσθετα», όπως συμβαίνει και με τις κάμερες της, ωστόσο αποδείχτηκε αποτυχία και η εταιρεία τερμάτισε το πρότζεκτ ένα χρόνο αργότερα.

  • Like 3
  • Haha 1