Το κορυφαίο της μοντέλο dSLR παρουσίασε πρόσφατα η Nikon, που απευθύνεται σε επαγγελματίες φωτογράφους και απαιτητικούς.

Πρόκειται για μία φωτογραφική μηχανή πλήρους κάδρου που έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των επαγγελματιών φωτογράφων στον χώρο της ειδησεογραφίας, των αθλητικών γεγονότων αλλά και στο στούντιο.

Με νέο ταχύτατο μηχανισμό AF και 105 επιλέξιμους αισθητήρες σε σταυροειδή διάταξη με υψηλότερης πυκνότητας κάλυψη κατά 1,6x σε σχέση με την προκάτοχό της (D5) η νέα D6 προσφέρει εκπληκτικής ταχύτητας και ακρίβειας εστίαση ακόμα και σε συνθήκες φωτισμού που αποτελούν πρόκληση (έως -4,5 EV στο κεντρικό σημείο εστίασης και -4 EV στα υπόλοιπα σημεία).

Nikon-D6_2.jpg.15b6131dce4db2f46487f993226dad96.jpg

Επιπλέον διαθέτει βελτιωμένο σύστημα αναγνώρισης σκηνών και περισσότερες προσαρμοσμένες ρυθμίσεις. Όπως θα περιμένατε, η νέα D6 προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα συνεχούς λήψης με 14 καρέ το δευτερόλεπτο (με AF/AE) ενώ σε άηχη (αθόρυβη) λειτουργία η ταχύτητα φτάνει τα 10,5 καρέ το δευτερόλεπτο στη πλήρη ανάλυση (με AE). Σύμφωνα με την εταιρεία, ο επανασχεδιασμένος μηχανισμός καθρέφτη της φωτογραφικής μηχανής μειώνει σημαντικά τους κραδασμούς, αποδίδοντας πιο σταθερή εικόνα στο σκόπευτρο. Άηχες είναι επίσης και οι λήψεις time-lapse video και η φωτογράφιση με περιοδικό χρονοδιακόπτη. Οι λήψεις γίνονται με το ηλεκτρονικό διάφραγμα, οπότε προστατεύεται από την φθορά το μηχανικό κλείστρο. Σε live view (ζωντανή προβολή) video, η D6 προσφέρει δυνατότητα αποτύπωσης ακολουθιών φωτογραφιών ανάλυσης 8 MP σε ταχύτητα 30 καρέ το δευτερόλεπτο και ακολουθίες φωτογραφιών ανάλυσης 2 MP σε ταχύτητα 60 καρέ το δευτερόλεπτο με διαρκής παρακολούθηση AE και στις δύο περιπτώσεις.

Nikon-D6_1.jpg.cf3f92ddb160ba42168679738757bb6d.jpg

Στις εξαιρετικές λήψεις συμβάλει και ο νέος αλγόριθμος αυτόματης ισορροπίας λευκού που χαρίζει μοναδική πιστότητα χρωμάτων και καθαρότερους, πιο φυσικούς τόνους επιδερμίδας. Το δυναμικό εύρος σύμφωνα με την εταιρεία είναι μοναδικό τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές ρυθμίσεις ISO. Η ευαισθησία ISO είναι 100 έως 102400. Η ταχύτητα κλείστρου φτάνει το 1/8000 έως 30 δευτερόλεπτα. (με επιλογές για μεγέθη βήματος 1/3, 1/2 και 1 EV, με δυνατότητα επέκτασης σε 900s στη λειτουργία M).

Η νέα Nikon D6 ενσωματώνει αισθητήρα FX, CMOS πλήρους κάδρου (Full Frame) ανάλυσης 20,8MP που συνεπικουρείται από τον επεξεργαστή εικόνας Expeed 6 για να προσφέρει φωτογραφίες έως και 5568 x 3712 pixels (υποστηρίζονται NEF/RAW αρχεία 12bit ή 14-bit, JPEG-Baseline με τρεις επιλογές συμπίεσης, και βεβαίως NEF+JPEG mode). Επιπλέον, υποστηρίζεται λήψη βίντεο 4K UHD (3840 x 2160 pixels) στα 30/25/24p, FullHD (1080p) έως στα 60p κ.ά.

Η φωτογραφική μηχανή διαθέτει οπτικό σκόπευτρο 0,72x με στοιχεία OLED που εξασφαλίζει απόλυτη ευκρίνεια κατά την επιβεβαίωση του θέματος, χωρίς καθυστερήσεις (στο σκόπευτρο εμφανίζονται ενδείξεις pitch and roll επίσης) και διαθέτει οθόνη TFT LCD με διαγώνιο 3,2 ιντσών ανάλυσης 2359Κ-dot με σχεδόν πλήρη κάλυψη του κάδρου και χειροκίνητη δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας (11 επιπέδων) και ελέγχου της ισορροπίας χρώματος. Η κάμερα διαθέτει δύο υποδοχές για κάρτες μνήμης CFexpress ή XQD. Οι γρήγορες συνδέσεις LAN, Wi-Fi και Bluetooth που είναι ενσωματωμένες στη φωτογραφική μηχανή, σας επιτρέπουν να τραβάτε τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες και να τις αποστέλλετε εύκολα και απλά ενσύρματα ή ασύρματα.

Η Nikon D6 διαθέτει στιβαρό σώμα με βάρος 1450 γραμμαρίων που αντέχει σε όλες τις συνθήκες. Επομένως, σε συνθήκες όπου το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ανησυχείτε για τη φωτογραφική μηχανή, μπορείτε να είστε απολύτως ήρεμοι ότι δεν πρόκειται να συμβεί το παραμικρό. Η μηχανή θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον Απρίλιο με τιμή $6499,9.

Αναφορά σε κείμενο

 

Βασικές λειτουργίες (από το επίσημο Δελτίο Τύπου)

  1. AF πεδίου 105 που θέτει νέα πρότυπα: Διάταξη 105 επιλέξιμων αισθητήρων σταυροειδούς διάταξης (cross type) που φτάνει έως τα -4,5 EV στο κεντρικό σημείο εστίασης και -4 EV σε όλα τα άλλα σημεία. Λειτουργία AF επιλογής περιοχής από ομάδα με περισσότερες προσαρμοσμένες ρυθμίσεις για απαράμιλλη δυνατότητα παρακολούθησης. Βελτιωμένο σύστημα αναγνώρισης σκηνών για κορυφαία λήψη θεμάτων.
  2. Πετύχετε ακριβώς τη λήψη που θέλετε: Η D6 επιτρέπει στους χρήστες να ορίζουν εκείνοι το αρχικό σημείο εστίασης κατά τη λήψη με AF αυτόματης επιλογής περιοχής και να θέτουν προτεραιότητα στα μάτια του θέματος κατά τη χρήση AF αυτόματης επιλογής περιοχής ή παρακολούθησης 3D.
  3. Κορυφαία ακρίβεια και ταχύτητα: Εκμεταλλευτείτε τις ταχύτητες ριπής που φτάνουν τα 14 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) με πλήρες AF/AE ή έως 10,5 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) στη λειτουργία άηχης φωτογράφισης.
  4. Ποιότητα εικόνας κορυφαίου μοντέλου: Φακοί μοντούρας F. Αισθητήρας CMOS πλήρους κάδρου 20,8 MP. Επεξεργαστής εικόνας EXPEED 6. Αισθητήρας RGB 180K pixel. Μεγάλο εύρος ISO 100–102400 επεκτάσιμο σε ISO 3280000 και σε ISO 50.
  5. Γρήγορες συνδέσεις ενσωματωμένες στη φωτογραφική μηχανή: Ενσωματωμένα Wi-Fi, Bluetooth και GPS. Το ενσύρματο LAN της φωτογραφικής μηχανής υποστηρίζει το πρότυπο 1000BASE-T και επιτυγχάνει ταχύτερη επικοινωνία κατά περίπου 15% σε σύγκριση με την επίσης καταξιωμένη D5.
  6. Οπτικό σκόπευτρο 0,72x με στοιχεία OLED: Εξασφαλίζει απόλυτα ακριβή επιβεβαίωση σε ένα ευρύ πεδίο προβολής, χωρίς καθυστέρηση. Στο σκόπευτρο εμφανίζονται ενδείξεις pitch and roll.
  7. Απλοποιημένη ροή εργασιών: Περισσότεροι τρόποι να ελέγξετε, να επιλέξετε και να μεταφέρετε τις κύριες λήψεις χάρη στην εξαιρετικά ευκρινή οθόνη αφής 3,2 ιντσών. Οι βασικές λήψεις μπορούν να σταλούν στην αρχή της ουράς αποστολής καθώς μεταφέρετε εικόνες σε υπολογιστή μέσω ενσύρματου LAN ή από τη σύνδεση Wi-Fi της φωτογραφικής μηχανής.
  8. Ευέλικτες υποδοχές καρτών: Οι διπλές υποδοχές κάρτας δέχονται κάρτες XQD και CFexpress, τις ταχύτερες κάρτες που είναι διαθέσιμες έως σήμερα. Επωφεληθείτε από τις γρήγορες ταχύτητες ανάγνωσης, εγγραφής και μεταφοράς.
  9. Εργονομικές βελτιώσεις: Οι οθόνες υψηλότερης ανάλυσης παρέχουν βελτιωμένη ορατότητα και δυνατότητα ανάγνωσης. Υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις κύριες θύρες ακόμη και όταν φωτογραφίζετε με συνδεδεμένο ασύρματο πομπό.
  10. Ανθεκτική και ασφαλής: Το στιβαρό σώμα της φωτογραφικής μηχανής είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε περιβάλλον, ενώ παράλληλα η D6 είναι συμβατή με τις δημοφιλείς κλειδαριές Kensington.