Η Nikon παρουσίασε πρόσφατα την Zf, ην τελευταία της φωτογραφική μηχανή με αισθητήρα full frame 24,5-megapixel, η οποία συνδυάζει την τεχνολογία των high-end μοντέλων Z8 και Ζ9 με τη ρετρό αισθητική.

Με νέο αισθητήρα και επεξεργαστή εικόνας, η Nikon Zf υπόσχεται δυνατά χαρακτηριστικά και δυνατότητες όπως μέγιστη ταχύτητα λήψης 14 fps, προηγμένη αυτόματη εστίαση με AI και βίντεο 4K στα 60 fps. Παράλληλα, «πλασάρεται» ως μία χειροκίνητη φωτογραφική μηχανή με ρετρό εμφάνιση και old-school πινελιές, η οποία είναι διαθέσιμη σε διάφορες χρωματικές επιλογές θέλοντας να προσελκύσει τους φωτογράφους που λατρεύουν την κλασική, vintage αισθητική.

Το σώμα και τα χειριστήρια προωθούν τον χειροκίνητο έλεγχο και χειρισμό καθώς όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και από τις φωτογραφίες, διαθέτει αρκετούς περιστροφικούς επιλογείς στο άνω μέρος της, οι οποίοι χρησιμεύουν για την επιλογή της λειτουργίας λήψης, βίντεο, φωτογραφίας ή B&W, της επιλογής του διαφράγματος, της ταχύτητας του κλείστρου και της αντιστάθμισης της έκθεσης. Στο μπροστινό επίσης τμήμα διαθέτει ένα ζευγάρι επιλογέων ενώ στο πίσω μέρος διαθέτει -μεταξύ άλλων κουμπιών- και ένα χειριστήριο τύπου D-Pad. Χάρη στα παραπάνω κουμπιά, στα χειριστήρια και στα ρετρό στοιχεία, η Zf μοιάζει πράγματι με μία από τις παλαιότερες φωτογραφικές μηχανές με φιλμ της εταιρείας, σε σημείο μάλιστα που βλέπουμε να υπάρχει ακόμα και χρώμιο στο πλήκτρο για την απελευθέρωση του κλείστρου, όπως και παλιότερα δηλαδή. Το σώμα της Zf μπορεί να είναι συμπαγές και να περιλαμβάνει πλαίσιο από κράμα μαγνησίου ωστόσο δεν είναι τόσο ελαφρύ όσο περιμέναμε (περίπου 710 γρ.). Παρόλα αυτά, είναι ανθεκτικό στη σκόνη ή σε μικρές πιτσιλιές και ψιχάλες βροχής. 

dbaf5020-5794-11ee-beeb-5bcacaa65a23.webp

Η συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή διαθέτει οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης (2,1 εκ.-dots) που είναι ανακλινόμενη (μπορεί να περιστραφεί σε διάφορες γωνίες) και επομένως είναι ιδανική περίπτωση για vlogging και τη λήψη selfies. Επιπλέον, επιτρέπει τον έλεγχο διάφορων λειτουργιών ή την επιλογή του σημείου εστίασης. Για τους φωτογράφους που ασχολούνται με την αστροφωτογραφία και τις νυχτερινές λήψεις, η μηχανή διαθέτει μία λειτουργία απεικόνισης με την ονομασία «Starlight», η οποία ενισχύει τη φωτεινότητα της οθόνης σε σκοτεινές σκηνές. Το σκόπευτρο OLED επίσης έχει ανάλυση 3,68 εκ.-dots και μεγέθυνση 0,8x.

Μία περίεργη επιλογή είναι ότι μπορεί να διαθέτει δύο υποδοχές για κάρτες μνήμης ωστόσο η μία είναι υποδοχή για high-speed κάρτες UHS-II και η άλλη για κάρτες μνήμης UHS-I microSD. Η μπαταρία προσφέρει 380 λήψεις με μία φόρτιση, χαρακτηριστικό που δεν θα αρέσει σε αρκετούς (η Sony Α7 IV προσφέρει 580 λήψεις για παράδειγμα). Η κάμερα διαθέτει επίσης θύρα USB 3.2 Gen1 με υποστήριξη φόρτισης, θύρες μικροφώνου/ακουστικών και υποδοχή micro HDMI.

eeac7540-5794-11ee-befe-f3f937d9cc52.webp

Όπως αναφέραμε, στο εσωτερικό υπάρχει ένας αισθητήρας 24,5-megapixel (τύπου BSI) καθώς και ο επεξεργαστής Expeed 7 που είναι δανεισμένος από τα high-end μοντέλα της σειράς Z. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα η κάμερα να αποδίδει στον τομέα της αυτόματης εστίασης με παρόμοιο τρόπο με αυτόν της Z8, συμπεριλαμβανομένου και του 3-D tracking της Nikon αλλά και της ανίχνευσης αντικειμένων με τη βοήθεια AI που μπορεί και εντοπίζει ανθρώπους, σκύλους, γάτες, πουλιά, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα, τρένα και αεροπλάνα. Επίσης, μπορεί και εντοπίζει ακόμα και μακρινά πρόσωπα που καταλαμβάνουν μόλις το 3% της μεγαλύτερης πλευράς του κάδρου. Η Nikon Zf υποστηρίζει ISO από 100 έως 64.000 και υπόσχεται καλή απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η λειτουργία pixel shifting επίσης αυξάνει την ανάλυση έως και στα 96-megapixel για στατικές λήψεις.

Όσον αφορά στην ταχύτητα, μπορεί να φτάσει τα 11 καρέ το δευτερόλεπτο σε RAW και τα 14 καρέ το δευτερόλεπτο σε JPEG με ενεργοποιημένο το ηλεκτρονικό κλείστρο (η εταιρεία δεν αναφέρεται στην ταχύτητα με το μηχανικό κλείστρο) ενώ προσφέρει και μία μειωμένης ποιότητας λειτουργία 30 fps μόνο για JPEG με επιλογή pre-burst για να διασφαλιστεί ότι θα «πετύχετε» την επιθυμητή λήψη σε δύσκολες στιγμές. Το IBS πέντε αξόνων (ή μείωση κραδασμών, όπως το ονομάζει η Nikon) μειώνει το κούνημα έως και 8 στοπ κάποιον από τους υποστηριζόμενους φακούς.  

c098cdc0-5794-11ee-9e3f-3dab27eb4110.webp

Από άποψη λήψης βίντεο, η Nikon Zf μπορεί να καταγράψει 4K στα 30p σε πλήρες κάδρο που προέρχεται από μια supersampled εικόνα 6K ή 4K στα 60p με περικοπή DX (1,5x) και βεβαίως βίντεο σε ανάλυση FHD στα 120p. H εγγραφές είναι τύπου 10-bit H.265 και επομένως, υπάρχουν πολλές επιλογές και δυνατότητες post-processing. Η Nikon Zf θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2023 με τιμή περίπου $2.000 μόνο για το σώμα σε μαύρο χρώμα και $2.240 σε kit με τον φακό Nikkor Z40 f/2.0 SE. Οι άλλες χρωματικές επιλογές (Indigo Blue, Sepia Brown, Bordeaux Red, Sunset Orange, Moss Green, StoneGray) έχουν κόστος αυξημένο κατά $100.

  • Like 4
  • Thanks 1