Οι πρόσφατες απαγορεύσεις στις εξαγωγές hardware AI της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Κίνα, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό πολλούς βασικούς παίκτες της βιομηχανίας των ημιαγωγών, όπως οι NVIDIA, AMD και Intel.

Οι απαγορεύσεις περιορίζουν δραστικά την πώληση υψηλής απόδοσης hardware που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση μοντέλων και την επιτάχυνση της τεχνητής νοημοσύνης στην Κινεζική επικράτεια. Η απαγόρευση επηρέασε επίσης όλους τους συνεργάτες της NVIDIA που πωλούν κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090 εξαιτίας των υψηλών υπολογιστικών δυνατοτήτων τους.

Πριν την εφαρμογή της κυβερνητικής εντολής για τους περιορισμούς, η NVIDIA φαίνεται να μετέφερε σημαντικά αποθέματα του επεξεργαστή γραφικών AD102 όπως και καρτών γραφικών GeForce RTX 4090 στην Κίνα, κίνηση που ενδέχεται να συνέβαλε δραματικά στην παγκόσμια έλλειψη καρτών γραφικών αυτού του τύπου και στην τρομερή άνοδο των τιμών που ξεπερνά τα €2000 σε πολλές περιπτώσεις.

Σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αρκετοί επαγγελματίες και χρήστες στο Κινεζικό φόρουμ Baidu αποκάλυψαν ότι πολλά εξειδικευμένα εργοστάσια σε όλη την Κίνα αποσυναρμολογούν τις κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090 και τις μετατρέπουν σε λύσεις επιτάχυνσης AI.

4090_2.jpg

Η μετατροπή περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση των καρτών γραφικών, την αφαίρεση των συστημάτων ψύξης και την εξαγωγή του επεξεργαστή γραφικών AD102 και της μνήμης GDDR6X από τις πλακέτες PCB. Στη συνέχεια, τα παραπάνω εξαρτήματα συγκολλούνται σε εγχώριας κατασκευής πλακέτες PCB οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εφαρμογές επιτάχυνσης AI και στη συνέχεια εφαρμόζονται dual-slot συστήματα ψύξης τύπου blower (σαν αυτά που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα σε κάρτες γραφικών AMD Radeon) που είναι κατάλληλα για περιβάλλοντα διακομιστών.

4090_3.jpg

Τα συστήματα ψύξης τρίτων κατασκευαστών που είναι κατάλληλα για τέτοιες κάρτες γραφικών επιτάχυνσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης συνήθως καταλαμβάνουν τρία ή τέσσερα slots ενώ τα συγκεκριμένα συστήματα τύπου blower καταλαμβάνουν μόλις δύο. Αυτό επιτρέπει την τοποθέτηση και την παράλληλη λειτουργία περισσότερων τέτοιων καρτών γραφικών σε έναν διακομιστή επιτάχυνσης AI.

Μετά από αυστηρές δοκιμές, οι αναδιαμορφωμένες λύσεις GeForce RTX 4090 παρέχονται σε Κινεζικές εταιρείες που εκτελούν φόρτους εργασίας AI. Η διαδικασία αναπροσαρμογής είχε ως αποτέλεσμα να κατακλυστεί η Κινέζικη αγορά από πλακέτες PCB και συστήματα ψύξης GeForce RTX 4090, που πλέον πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές δεδομένου ότι τα ακριβότερα εξαρτήματα, όπως ο επεξεργαστής γραφικών και η μνήμη έχουν αφαιρεθεί.

4090_4.jpg

Για να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία των καρτών γραφικών, δοκιμάζονται πραγματοποιώντας stress-tests με διάφορα benchmarks και εφαρμογές, όπως είναι οι Furmark, 3DMark και διάφορες AI εφαρμογές ενώ δοκιμάζονται και με κάποια μικρότερα LLMs για να πιστοποιηθούν οι υπολογιστικές τους ικανότητες. 

  • Like 3