Η Nvidia γιόρτασε πρόσφατα ένα μεγάλο επίτευγμα που φανερώνει παράλληλα την ταχεία άνοδό της ως κυρίαρχη δύναμη στις καταναλωτικές κάρτες γραφικών.

Έτσι ο άρχοντας των GPU ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία RTX διαθέτει πλέον υποστήριξη σε 500 παιχνίδια και εφαρμογές. Η τεχνολογία RTX περιλαμβάνει τόσο την επιτάχυνση ray tracing μέσω hardware όσο και την τεχνολογία DLSS που ενισχύει τις επιδόσεις ενός παιχνιδιού με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, και η οποία είναι αποκλειστική τεχνολογία των GPU της Nvidia.

Φαίνεται σαν χθες όταν η Nvidia κυκλοφόρησε την πρώτη GPU με δυνατότητα RTX, την RTX 2080, πριν από 5 χρόνια. Εκείνη την εποχή, μόνο ελάχιστοι τίτλοι αξιοποιούσαν πραγματικά τους νεοσύστατους πυρήνες RT. Ωστόσο, τώρα, ο απολογισμός έχει φτάσει τους 500 τίτλους που είναι RTX συμβατοί, με μέσο όρο 87 εκατομμύρια ώρες παιχνιδιού την εβδομάδα! Η Nvidia παρουσίασε εντυπωσιακά στατιστικά υιοθέτησης που καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της πελατειακής της βάσης με κάρτες RTX ενεργοποιεί αυτά τα χαρακτηριστικά όταν είναι διαθέσιμα. Για παράδειγμα, το 97% των παικτών του Cyberpunk 2077 ενεργοποιούν τις ρυθμίσεις γραφικών RTX. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 99% όσων παίζουν πρόσφατους τίτλους όπως το Alan Wake 2 ή το Minecraft RTX, εκμεταλλεύονται τη μεγιστοποίηση της οπτικής πιστότητας.

Η Nvidia, που ποτέ δεν χάνει μια ευκαιρία για δημοσιότητα και εμπλοκή της κοινότητας, ανακοίνωσε ένα δώρο που περιλαμβάνει δωροκάρτες και επώνυμα εμπορεύματα για να γιορτάσει αυτή την περίσταση. Ακολουθώντας τα κοινωνικά κανάλια της Nvidia για τις τελευταίες ενημερώσεις, οι χρήστες αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής προκειμένου να κερδίσουν πάνω από 20 δώρα.

Αν και σίγουρα τόσο το RTX όσο και το DLSS είναι πλέον πολύ πιο διαδεδομένα, το DLSS αποτελεί πιθανότατα την πιο χρησιμοποιούμενη πτυχή της τεχνολογίας RTX. Αξιοποιώντας την AI για την ενίσχυση των frames πολύ πέρα από αυτό που μπορεί να επεξεργαστεί η GPU από μόνη της, το DLSS επιτρέπει το ομαλό παιχνίδι που επιθυμούν οι gamers. Σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις όπως το FSR της AMD, το DLSS αντιπροσωπεύει ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για όσους επιθυμούν να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στα παιχνίδια.

Ενώ το ray tracing επιβάλλει σημαντικές ποινές απόδοσης για την απόδοση σύνθετου φωτισμού και αντανακλάσεων, το DLSS αποδεικνύεται πολύ πιο προσιτό σε όλους. Επιτρέπει σε όσους διαθέτουν κάρτες RTX να παίζουν τα τελευταία απαιτητικά από γραφική άποψη παιχνίδια με πολύ λογικούς ρυθμούς καρέ. Το DLSS ενισχύει αυτό που μπορεί να επιτύχει μόνο του το υπάρχον hardware, βοηθώντας να δικαιολογηθεί η παραμονή πάνω από τα κρίσιμα όρια των 60 fps ή ακόμη και των 120 fps.

Χωρίς αμφιβολία, το DLSS αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα της Nvdia. Παρέχει μια συναρπαστική προστιθέμενη αξία για τους δυνητικούς πελάτες και χρησιμεύει ως βασικό στοιχείο διαφοροποίησης έναντι των ανταγωνιστών. Καθώς η πανταχού παρούσα χρήση του DLSS συνεχίζει να επεκτείνεται, το ίδιο συμβαίνει και με το προβάδισμα της Nvidia που καλλιεργείται από τη συνεχή καινοτομία  software και hardware με επίκεντρο τις βελτιωμένες με AI εμπειρίες παιχνιδιών.

  • Like 5
  • Thanks 1