Τα προβλήματα της NVIDIA με τα βύσματα τροφοδοσίας 16-pin πρώτης γενιάς εξακολουθούν να υφίστανται και να απασχολούν συνεργάτες και χρήστες.

Για λόγους ασφαλείας και μετά από αναφορές για ζημιές από το λιώσιμο των συνδέσμων (connectors), η εταιρεία CableMod που πωλούσε aftermarket προσαρμογείς ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους 16-pin προσαρμογείς 90 και 180-μοιρών (v.1.0 και v1.1) που είχε σχεδιάσει για να λειτουργούν ειδικά με τους επιρρεπείς σε βλάβες συνδέσμους τροφοδοσίας της NVIDIA στις κάρτες γραφικών GeForce RTX νέας γενιάς.

Η CableMod έκανε γνωστό ότι πρόκειται να δημοσιεύσει επίσημη ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες για τους χρήστες των παραπάνω προϊόντων σε λίγες ημέρες. Παρόλα αυτά, συμβουλεύει τους χρήστες να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους προσαρμογείς, ανεξάρτητα από το αν έχουν διαπιστώσει σημάδια τήξης ή υπερθέρμανσης. Η κατασκευάστρια aftermarket λύσεων υπολογιστών προχώρησε στη συγκεκριμένη ανακοίνωση μέσω του subreddit που διατηρεί. Στην ανάρτηση της εξηγεί ότι οι προσαρμογείς που είναι κατασκευασμένοι με γωνία 90 ή 180-μοιρών 12VHPWR (v.1.0 και v1.1) είναι ελαττωματικοί καθώς αν η σύνδεση μεταξύ του προσαρμογέα και της υποδοχής/συνδέσμου στην κάρτα γραφικών χαλαρώσει μπορεί να προκληθεί υπερθέρμανση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην τήξη (στο λιώσιμο) της υποδοχής της κάρτας γραφικών.

Το ζήτημα είναι ότι τόσο η NVIDIA όσο και οι συνεργάτες της (π.χ. οι κατασκευαστές καρτών γραφικών) δεν καλύπτουν τις ζημιές που μπορούν να προκληθούν από τη χρήση προσαρμογέων τρίτων κατασκευαστών όπως είναι η CableMod. Πριν από την ανακοίνωση της ανάκλησης, η CableMod προσφέρθηκε να επισκευάσει τις κάρτες γραφικών που έχουν υποστεί ζημιά και των οποίων η διαδικασία επιστροφής (RMA) απορρίφθηκε λόγω της χρήσης των προσαρμογέων της. Η CableMod για την επισκευή των καρτών γραφικών που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα συνεργάζεται με την εταιρεία επισκευών NorthridgeFix

Οι αναφορές για υπερθέρμανση και τήξη των συνδέσμων στις κάρτες γραφικών της NVIDIA συνεχίζουν να πληθαίνουν μάλιστα. Η εταιρεία επισκευών NorthridgeFix ανέφερε ότι λαμβάνει κατά μέσο όρο 100 καμένες κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090 σε μηνιαία βάση. Οι συγκεκριμένες κάρτες γραφικών δεν προέρχονται βεβαίως μόνο από την CableMod αλλά και από μεμονωμένους χρήστες με την εταιρεία NorthridgeFix να αναφέρει ότι τα προβλήματα που συναντά δεν οφείλονται μόνο σε σφάλματα των χρηστών, αλλά κυρίως προκαλούνται από προσαρμογείς ή καλώδια, με τον κακοσχεδιασμένο πρώτης γενιάς βύσμα 12VHPWR να αποτελεί τη βασικότερη αιτία.

Ο νέος προσαρμογέας τροφοδοσίας v1.1 της CableMod συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές PCI SIG CEM 5.1 και διαθέτει επανασχεδιασμένο τρόπο εφαρμογής ωστόσο είναι προφανές ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Όταν η CableMod ανακοίνωσε τους νέους της προσαρμογείς έκδοσης 1.1, φρόντισε να τους αποστείλει στους πελάτες της που είχαν αγοράσει την έκδοση 1.0 χωρίς επιπλέον κόστος (με εξαίρεση τα έξοδα αποστολής). Όμως ήρθε ο Δεκέμβριος του 2023 για να ανακοινώσει ότι ανακαλεί όλους τους προσαρμογείς της.

Και άλλα προβλήματα;

Η γενική ανάκληση για λόγους ασφαλείας της CableMod μπορεί να ισχύει για προσαρμογείς και όχι για καλώδια, ωστόσο στο παραπάνω subreddit γίνεται λόγος και για άλλα προβλήματα που επιβεβαιώνονται από πληθώρα παραπόνων.

Ένα συγκεκριμένο ζήτημα που αναφέρεται από αρκετούς χρήστες δεν αφορά αποκλειστικά την CableMod αλλά καλώδια και προσαρμογείς που προέρχονται από διάφορους κατασκευαστές τροφοδοτικών, από συνεργάτες AIC (Add-In Card) της NVIDIA καθώς και από την ίδια την NVIDIA. Ποιο είναι αυτό; Από ότι φαίνεται, ο 16-pin σύνδεσμος 12VHPWR προκαλεί μαύρη οθόνη σε συνδυασμό με ένα πρόβλημα στον ανεμιστήρα που λειτουργεί στο 100% του ρυθμού περιστροφής την ώρα που το σύστημα είναι ακόμα ενεργό. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η CableMod προτείνει την αλλαγή της λειτουργίας διαχείρισης ενέργειας της κάρτας γραφικών της NVIDIA στην επιλογή «Prefer maximum performance» μέσω του πίνακα ελέγχου στη σουίτα λογισμικού για τους drivers της εταιρείας. Η CableMod παραδέχεται ότι η πρόταση της δεν αποτελεί εγγύηση για την επίλυση του προβλήματος, ωστόσο ενδέχεται να βοηθήσει κάποιο μέρος των χρηστών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά επίσης αποκλειστικά τους χρήστες καρτών γραφικών GeForce RTX 4090 αλλά και σε χρήστες που διαθέτουν άλλες κάρτες γραφικών με τον γνωστό 16-pin σύνδεσμο 12VHPWR. Γενικότερα, έχουν παρατηρηθεί και άλλα ζητήματα με προϊόντα aftermarket που σχετίζονται με τον 16-pin σύνδεσμο 12VHPWR. Η NVIDIA προχώρησε αθόρυβα στη μετάβαση σε έναν ασφαλέστερο 12V-2x6 σύνδεσμο σε ορισμένες GeForce RTX 4090 (σαν αυτόν που διαθέτει η RTX 4070) ωστόσο η εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα. Λογικά, οι νέες κάρτες γραφικών «SUPER» θα διαθέτουν την ασφαλέστερη υποδοχή, ωστόσο μένει να το δούμε στην πράξη.

  • Like 1