Η NVIDIA εργάζεται αυτή τη περίοδο σε μία ενημέρωση της 16-pin υποδοχής τροφοδοσίας 12VHPWR των καρτών γραφικών της μετά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν.

Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, σχετίζονταν με την αλλοίωση της υποδοχής ορισμένων καρτών γραφικών και του βύσματος του προσαρμογέα (adapter) ή του βύσματος του καλωδίου του τροφοδοτικού εξαιτίας της κακής ή ακατάλληλης σύνδεσης μεταξύ τους που προκαλούσε υπερθέρμανση.

Ο πρωταρχικός στόχος της αναθεωρημένης έκδοσης του βύσματος και της υποδοχής είναι η ενίσχυση των μηχανισμών ασφαλείας που θα εξαλείψουν ή θα μετριάσουν αποτελεσματικά τέτοιες περιπτώσεις στο ελάχιστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η NVIDIA τους τελευταίους μήνες εργάζεται σε μία νέα έκδοση του συνδέσμου (connector) με τον σχεδιασμό να ονομάζεται 12V-2x6. Ο νέος σχεδιασμός έρχεται με περισσότερο τυποποιημένες δοκιμές ασφαλείας ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε έκδοση έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νέος σχεδιασμός αποτελεί μέρος των νέων προδιαγραφών PCIe Base 6. Η νέα έκδοση του συνδέσμου επίσης αποτελεί μέρος των προδιαγραφών CEM 5.1 όπως έχουν προταθεί από την κοινοπραξία PCI SIG για τις προδιαγραφές ATX 3.1 (επί του παρόντος δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα). 

NVIDIA  12V-2x6 1.png

Ο σύνδεσμος PCIe Base 6 θα είναι συμβατός με ορισμένους από τους υπάρχοντες 12VHPWR connectors ωστόσο η νέα έκδοση θα έχει διαφορετικές προδιαγραφές με προσαρμοσμένες δοκιμές παρατεταμένης ισχύος που ενδέχεται να απαιτούν αλλαγές σε επίπεδο υλικολογισμικού από τα τροφοδοτικά ή τις κάρτες γραφικών.

NVIDIA  12V-2x6 12.png

Δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στις υποδοχές 12VHPWR και 12V-2x6 και επομένως τα καλώδια εξακολουθούν να είναι συμβατά. Και οι δύο τύποι χρησιμοποιούν τους ίδιους 12 ακροδέκτες τροφοδοσίας καθώς και τους 4 έξυπνους ακροδέκτες-αισθητήρες, στους οποίους και επικεντρώθηκε η NVIDIA και η κοινοπραξία PCI-SIG για την ενημερωμένη έκδοση. Μία εμφανής αλλαγή είναι το μήκος των τεσσάρων ακροδεκτών που τοποθετήθηκαν πιο πίσω, διασφαλίζοντας ότι θα λειτουργούν μόνο όταν το βύσμα έχει εισαχθεί πλήρως στην υποδοχή. Η κωδικοποίηση επίσης αναμένεται να ενημερωθεί σύμφωνα με τα νέα πρότυπα.

wattage-12v-2x6-1.jpg

Οι NVIDIA και PCI-SIG επί του παρόντος βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης δύο επιλογών όσον αφορά τη σχεδίαση του βύσματος του καλωδίου. Το τρέχον προσχέδιο πάντως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η νέα υποδοχή ενδέχεται να βρίσκεται στον εξοπλισμό των πρώτων καρτών γραφικών από το επόμενο έτος.

MSI-YELLOW-CABLE-3-1.jpg

Να προσθέσουμε ότι ο σύνδεσμος 12V-2×6 ενδέχεται να βρισκόταν σε ορισμένα τροφοδοτικά που παρουσιάστηκαν στην έκθεση Computex 2023 τον περασμένο μήνα. Η MSI παρουσίασε μία νέα κίτρινη υποδοχή που φαινομενικά σχεδιάστηκε για να ικανοποιεί τα νέα πρότυπα όπως φαίνεται και από την σχετική επιγραφή στο τροφοδοτικό.

  • Like 1