Σύμφωνα με πληροφορίες, η NVIDIA σκοπεύει να λανσάρει μία προσιτή (budget-friendly) κάρτα γραφικών, την GeForce RTX 3050 με 6GB μνήμης.

Το συγκεκριμένο μοντέλο τοποθετείται στην αγορά ως μια περισσότερο προσιτή εναλλακτική λύση στο υπάρχον μοντέλο των 8 GB με βασικό στόχο να ανταγωνιστεί τη σειρά Radeon RX 6750 GRE.

Παρόλο που τα μοντέλα της σειράς AMD Radeon RX GRE δεν είναι προς το παρόν επισήμως διαθέσιμα πέραν της αγοράς της Κίνας, το λανσάρισμα της GeForce RTX 3050 6GB ενδέχεται να αφορά την παγκόσμια αγορά. Δεν είναι σαφές ακόμα για ποιον λόγο η NVIDIA αποφάσισε να παρουσιάσει μία κάρτα γραφικών με «κομμένα χαρακτηριστικά» αντί να προχωρήσει στη μείωση της τιμής του υπάρχοντος μοντέλου με τα 8 GB μνήμης (αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η GeForce RTX 3050 δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των παικτών) ωστόσο φαίνεται πως η εταιρεία έχει βάλει στόχο να παρουσιάσει μία οικονομικότερη κάρτα γραφικών που να στοιχίζει λιγότερο από $200, τουλάχιστον στην αγορά των ΗΠΑ.

Παλαιότερες εικασίες έκαναν λόγο για μία κάρτα γραφικών που θα μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά με τον επεξεργαστή γραφικών GA107-325, ο οποίος διαθέτει 2.048 πυρήνες CUDA (ο αριθμός είναι κατά 512 πυρήνες μικρότερος από τον αριθμό των πυρήνων CUDA που διαθέτει το τωρινό μοντέλο με τη μνήμη 8 GB). Επιπλέον, η αξιοποίηση ποσότητας μνήμης ίσης με 6 GB ενδέχεται να υποδηλώνει ότι ο δίαυλο μνήμης θα περιοριστεί στα 96-bit (από τα 128-bit). Κάτι ακόμα που ενδέχεται να συμβεί, χάρη στα «κομμένα χαρακτηριστικά» είναι η κάρτα γραφικών να μην απαιτεί ξεχωριστή τροφοδοσία αλλά να λαμβάνει ότι χρειάζεται από την υποδοχή PCI Express της μητρικής πλακέτας.

GeForce RTX 3050.jpg

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Board Channels, η τιμή της GeForce RTX 3050 6GB αναμένεται να διαμορφωθεί στα $179, αν και βεβαίως τίποτα δεν είναι σίγουρο καθώς δεν έχει υπάρξει καν οποιαδήποτε επίσημη επιβεβαίωση για το λανσάρισμα, πόσο για την τιμή. 

  • Confused 1