Η κορυφαία κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 4090 αρχιτεκτονικής «Ada Lovelace» έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μία εξαιρετικά αποδοτική κάρτα γραφικών με το όριο ισχύος (power limit) ρυθμισμένο στο «μισό» και με ελαφρύ «undervolting» για καθημερινή χρήση.

Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξαν στην Κορεατική ιστοσελίδα Quasar Zone μετά από σχετικές δοκιμές που πραγματοποίησαν. Ο reviewer δοκίμασε την GeForce RTX 4090 χρησιμοποίησε διάφορες ρυθμίσεις για την τάση λειτουργίας του πυρήνα ενώ μείωσε τα όρια ισχύος σε επίπεδο λογισμικού (από την προεπιλογή των 450 W). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα 450 W είναι μία μάλλον αρκετά αυθαίρετη τιμή για το όριο ισχύος της GeForce RTX 4090 καθώς σπάνια «αντλεί» τέτοια επίπεδα ισχύος σε τυπικούς φόρτους εργασίας όπως κατά τη διάρκεια του gaming.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν στην ιστοσελίδα TechPowerUp για παράδειγμα, με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις, η κάρτα γραφικών «τραβούσε» κοντά στα 340 W ισχύος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στην Κορεάτικη ιστοσελίδα Quasar Zone δοκίμασαν να «τρέξουν» παιχνίδια με το όριο ισχύος της GeForce RTX 4090 ρυθμισμένο στο 60% (268 W). Με αυτή την πιο επιθετική διαχείριση ενέργειας που μπορούσαν να καταφέρουν (δηλαδή 268 W PL) ανακάλυψαν ότι η απόδοση της κάρτας γραφικών μειώθηκε μόλις κατά 6-8% (κατά μέσο όρο) όταν έτρεξαν παιχνίδια AAA σε ανάλυση 4K UHD και με τις ρυθμίσεις για τα γραφικά ρυθμισμένες στο μέγιστο επίπεδο.

Με το όριο ισχύος ρυθμισμένο στο 80% (περίπου 326W), τα frame rates που μέτρησαν βρίσκονταν στο 99,1% εκείνων που μετρήθηκαν με το default όριο ισχύος. Στο 70% του ορίου ισχύος (305W), τα frame rates βρίσκονταν στο 97,8% της «κανονικής απόδοσης». Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το 2-3% δεν πρόκειται να το αντιληφθούν οι περισσότεροι gamers. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τα παιχνίδια: Cyberpunk 2077, Forza Horizon 5, Lost Ark, PUBG και Spider-Man Remastered.

Performance Power.jpg

Τα παραπάνω αποτελέσματα επαναλήφθηκαν με τη μείωση της τάσης λειτουργίας της GPU στα 850 mV από 1 V. Και στις δύο περιπτώσεις, η απώλεια απόδοσης φαίνεται πως είναι αρκετά περιορισμένη και συνδυάζεται με μειωμένη κατανάλωση (κάτι που με τη σειρά του φέρνει μείωση στη θερμοκρασία λειτουργίας και μειωμένα επίπεδα θορύβου).

Game Performance.jpg

Εξαιτίας των -λίγων ευτυχώς- περιστατικών που σχετίζονται με τους «προβληματικούς» προσαρμογείς 12VHPWR, οι κάτοχοι κάρτας γραφικών GeForce RTX 4090 ενδεχομένως να διαβάζουν το παραπάνω με αρκετό ενδιαφέρον καθώς ο περιορισμός ισχύος μπορεί να αποτελέσει μία αρκετά χρήσιμη λύση που μπορείτε να έχετε κατά νου.

Η μείωση της ισχύος μπορεί να βοηθήσει ενδεχομένως στην αποτροπή του κινδύνου που σχετίζεται με τον προσαρμογέα. Όμως και η μειωμένη κατανάλωση -ειδικά από τη στιγμή που η απώλεια στην απόδοση είναι τόσο περιορισμένη- όπως και τα μειωμένα επίπεδα θερμότητας και θορύβου είναι δελεαστικά. 

  • Like 3
  • Thanks 2