Η NVIDIA προχώρησε στη δημοσίευση μίας αρχικής δήλωσης για τις κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090 καθώς η έρευνα για τα περιστατικά που σχετίζονται με τους «προβληματικούς» προσαρμογείς 12VHPWR βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη εταιρεία, σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής διαπιστώθηκε ένα κοινό πρόβλημα: οι προσαρμογείς 12VHPWR δεν είχαν τοποθετηθεί σωστά. Η NVIDIA εκτιμά ότι έχουν υπάρξει περίπου 50 τέτοιες περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση: «Ερευνούμε ενεργά τις αναφορές. Γνωρίζουμε για περίπου 50 περιπτώσεις παγκοσμίως. Τα ευρήματά μας μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ένα κοινό πρόβλημα, ότι ο connector δεν ήταν πλήρως συνδεδεμένος (με την υποδοχή) στην κάρτα γραφικών.

EGXq6mLeFhqEWLBAUSvo8C-1920-80.j.jpg.2fc81afc5ca50d9dfdd7d0c7f092a000.jpg

Για να διασφαλιστεί ότι ο connector είναι ασφαλής στη θέση του, συνιστούμε να συνδέσετε πρώτα τον (παρεχόμενο) προσαρμογέα (dongle) για την τροφοδοσία στην κάρτα γραφικών ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερά και ομοιόμορφα συνδεδεμένος προτού προχωρήσετε στην τοποθέτηση της κάρτας γραφικών στο motherboard». Η NVIDIA στη συνέχεια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Διερευνούμε πρόσθετους τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι ο connector έχει τοποθετηθεί με ασφάλεια πριν από τη λειτουργία της κάρτας γραφικών». Η εταιρεία μαζί με τη σχετική δήλωση έδωσε στη δημοσιότητα και δύο φωτογραφίες, με την πρώτη να δείχνει τον connector τοποθετημένο σωστά και μία με τον connector να μην έχει «ασφαλίσει» σωστά στην υποδοχή. 

Όσοι έχουν επηρεαστεί από το πρόβλημα με τον προσαρμογέα, θα επωφεληθούν από «μια ταχεία διαδικασία RMA, ανεξάρτητα από το καλώδιο ή την κάρτα που χρησιμοποιείται». Αυτό σημαίνει ότι όσοι χρήστες επηρεάστηκαν θα λάβουν νέες κάρτες γραφικών το συντομότερο δυνατόν. Παρόλο που στη δήλωση της, η NVIDIA κάνει λόγο για υπαιτιότητα/ σφάλμα του χρήστη, όπως διευκρινίστηκε από την εταιρεία σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το κανάλι Gamers Nexus στο YouTube, η κατεστραμμένη κάρτα γραφικών θα αντικατασταθεί. Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της NVIDIA δήλωσε στο Gamers Nexus: «Όποιος έχει πρόβλημα [με τον προσαρμογέα] θα μεριμνήσουμε. Θα επισπεύσουμε τη διαδικασία RMA». 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Gamers Nexus -που προέρχονται από συνεργάτες της NVIDIA- μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί περίπου 125.000 κάρτες γραφικών GeForce RTX 4090. Αν ισχύει ο αριθμός που έδωσε η NVIDIA στη δημοσιότητα για τα περιστατικά, τότε επηρεάστηκε μόλις το 0,04% των καρτών γραφικών και επομένως δεν πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα.