Η Nvidia παρουσίασε την αρχιτεκτονική “Volta” τον περασμένο Μάϊο όταν και έκανε την εμφάνιση της στο chip GV100 που αποτέλεσε τη καρδιά του επιταχυντή Tesla V100 που είχε στόχο των αγορά των κέντρων δεδομένων έχοντας στο εσωτερικό του τόσο πυρήνες CUDA όσο και πυρήνες Tensor που σχεδιάστηκαν για να επιταχύνουν ροές εργασίας AI.

Η συγκεκριμένη GPU δεν πρόκειται να κάνει την εμφάνιση της στην αγορά PC gaming, και η Nvidia πρόκειται να παρουσιάσει κατά τα τη διάρκεια του GPU Technology Conference (GTC) που ξεκινάει στις 26 Μαρτίου ένα νέο chip με τη κωδική ονομασία “Turing”.

Όμως υπήρξε από ότι φαίνεται μία σύγχυση σε διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με το Turing και το Ampere, με το δεύτερο να προορίζεται να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σειρά καταναλωτική σειρά καρτών γραφικών της εταιρείας που πρόκειται να αντικαταστήσει την Pascal-based  σημερινή GeForce GTX 10-series. Το chip GV104 μάλιστα πρόκειται να εξυπηρετήσει ως τη νέα high-end λύση της εταιρείας με τις νέες κάρτες γραφικών του είδους να αναμένεται να λανσαριστούν στην αγορά τις 12 Απριλίου. Το GV104 πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για τις επερχόμενες GeForce GTX 2080 και 2070 ενώ το GV102 πρόκειται να τροφοδοτήσει τις GeForce GTX 2080 Ti καθώς και την νέα Titan.

Το Turing ωστόσο προορίζεται για μία άλλη αγορά σύμφωνα με πληροφορίες. Το συγκεκριμένο chip της Nvidia πήρε το όνομα του από τον Βρετανό μαθηματικό και κρυπτογράφο Alan Turing, που θεωρείται ο “πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών” και που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέλαβε να αποκωδικοποιήσει την γερμανική κρυπτογραφική συσκευή Enigma. Το Nvidia Turing είναι ένας crypto-mining και blockchain compute accelerator.

Ο επιταχυντής της Nvidia κατασκευάστηκε -όχι ακριβώς από τον ίδιο τον CEO της εταιρείας, Jen-Hsun Huang όπως γράφουμε στον τίτλο- για να είναι μικρός σε μέγεθος και συμπαγής, αποδοτικός και έτοιμος να αναπτυχθεί σε “φάρμες” εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ακόμα και βιομηχανικής κλίμακας. Το Nvidia Turing θα μπορούσε να κατασκευαστεί με χαμηλό κόστος έναντι των προϊόντων GeForce και σε μεγάλη κλίμακα, με στόχο να μειώσει τις τιμές των καρτών γραφικών που χρησιμοποιούνται σήμερα ως επιταχυντές blockchain και εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και να σώσει το οικοσύστημα του PC gaming.

Έχοντας έναν disruptive τύπου ASIC αντίκτυπο στην αγορά των καρτών γραφικών, θα μπορούσε να κάνει την εξόρυξη με τις κάρτες γραφικών λιγότερο συμφέρουσα και άρα βιώσιμη, μειώνοντας το κόστος τους. 

Με τις τιμές των high-end καρτών γραφικών να πωλούνται με αυξημένη κατά 200% με 400% τιμή λόγω της δημοφιλίας της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, το PC gaming απειλείται αφού οι gamers οδηγούνται προς τα νέας γενιάς οικοσυστήματα παιχνιδοκονσολών, των οποίων ηγούνται τα PlayStation 4 Pro και Xbox One X. Ακόμα δεν γνωρίζουμε σε ποια αρχιτεκτονική θα βασίζεται το Turing –σε Pascal ή σε Volta. H Nvidia πρόκειται να λανσάρει την επόμενη γενιά καρτών γραφικών GeForce GTX 2000-series “Volta” μέσα στο 2018.  

TechPowerUp

DigitalTrends

  • Like 2