Οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές που ενσωματώνουν τις mobile εκδόσεις GPUs της νέας σειράς GeForce RTX 2000-series έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά.

Σύμφωνα ωστόσο με αναφορές, οι χρήστες ενδεχομένως θα δυσκολευτούν να σχηματίσουν μία εικόνα ή να εκτιμήσουν την απόδοση των καρτών γραφικών της Nvidia από προϊόν σε προϊόν. Και αυτό γιατί η Nvidia άφησε πολλά περιθώρια στους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών για να «ρυθμίσουν» τα ρολόγια των GPUs, τα οποία ενδεχομένως θα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, για να έρχονται σε συνάρτηση με τα θερμικά χαρακτηριστικά ή τη φιλοσοφία του σχεδιασμού κάθε λύσης.

Αυτό σημαίνει ότι η GeForce RTX 2080 Max-Q μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να «τρέχει» υποχρονισμένη, όπως για παράδειγμα με συχνότητα λειτουργίας 735MHz, που ισοδυναμεί με 50% «downclock» σε σχέση με την έκδοση της GPU για υπολογιστές desktop. Η έκδοση GeForce RTX 2080, τουλάχιστον για την ώρα, φαίνεται να τρέχει γύρω από τα 1380MHz, υποχρονισμένη δηλαδή σχεδόν κατά 200MHz περίπου.

Ο υποχρονισμός είναι αναμφισβήτητα κάτι το φυσιολογικό για την συγκεκριμένη κατηγορία των υπολογιστών, και ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο chip σαν αυτό της νέας πρότασης της Nvidia.Το πρόβλημα κάνει την εμφάνιση του όταν ένας κατασκευαστής φορητού υπολογιστή δεν παρέχει επαρκή ή δεν παρέχει πληροφόρηση για τους χρονισμούς της GPU της Nvidia για μία συγκεκριμένη υλοποίηση. Αν υποθέσουμε για παράδειγμα ότι ένας χρήστης επιθυμεί να αγοράσει έναν φορητό υπολογιστή αλλά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο gaming notebooks με παρόμοιο εξοπλισμό και hardware, αλλά με τις GPUs τους ρυθμισμένες να λειτουργούν σε αρκετά διαφορετικές συχνότητες λειτουργίας, τότε η απόδοση τους θα διαφέρει σημαντικά στα παιχνίδια.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες, πριν επιλέξουν τον επόμενο φορητό υπολογιστή τους με mobile GeForce RTX GPU, θα πρέπει να κάνουν από μόνοι τους σχετική έρευνα ή να υποβάλλουν ερωτήσεις στο κατάστημα από όπου θα τον προμηθευτούν για να σχηματίσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την απόδοση του.  

PW9XlckZtkHtMV88.jpg.53c471bb521d7a0982b7ea3c7f9e099c.jpg

TechPowerUp

  • Confused 1