Και το όνομα αυτού, Grace

Aκριβώς όπως συνέβη στην περίπτωση της Apple με το Μ1 που παρουσίασε, η ΝVIDIA δείχνει διάθεση να αναμετρηθεί ανοιχτά με την Intel, προτείνοντας το δικό της CPU βασισμένο στην αρχιτεκτονική ARM. Όμως, δεν αναμένεται να κάνει σύντομα την εμφάνισή του σε PC σύντομα.

Το νέο CPU, με την ονομασία Grace, προς τιμήν της πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Γκρέις Χόπερ, αποτελλεί το πρώτο datacenter CPU της NVIDIA και στόχο έχει τη διαχείριση κολοσσιαίων επεξεργαστικών φορτίων, όπως αυτά που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας. Βασίζεται σε πυρήνες ARM Neoverse και αναμένεται να συνεργάζεται στενά με τις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες που έχει να παρουσιάσει η NVIDIA στις κάρτες γραφικών.

Σύμφωνα με τη NVIDIA, ένα σύστημα χτισμένο γύρω από έναν επεξεργαστή Grace είναι δέκα φορές ταχύτερο στην εκπαίδευση ενός μοντέλου επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP), με ένα τρισεκατομμύριο παραμέτρους, συγκρινόμενο με τους x86 DGXTM υπολογιστές. Αντίστοιχα με την Apple, η NVIDIA ενδεχομένως να έχει οδηγήσει στα όριά τους τις υπάρχουσες x86 προτάσεις, οπότε η μόνη επιλογή είναι να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

"Οι εξελίξεις στην επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας δεδομένων ωθούν την υπάρχουσα αρχιτεκτονική υπολογιστών πέρα από τα όριά της, μέσα από την επεξεργασία ασύλληπτων όγκων δεδομένων", αναφέρει σε δήλωσή του ο Τζένσεν Χουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NVIDIA. "Σε συνεργασία με τις GPU και DPU, o Grace μας προσφέρει τον τρίτο πυλώνα του computing, καθώς και τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε την αρχιτεκτονική των κέντρων δεδομένων προκειμένου να προωθήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Πλέον, η NVIDIA είναι εταιρία τριών chip".

Μάλιστα, η NVIDIA κατόρθωσε να βρει άμεσα αγοραστές για το νέο της υλικό. Τόσο το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογισμού στην Ελβετία (CSCS) όσο και το Εθνικό Εργαστήριο του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας στο Λος Άλαμος ανακοίνωσαν σχέδια δημιουργίας συστημάτων βασισμένων στο Grace. Στο CSCS, το νέο σύστημα θα αποτελέσει μέρος του υπερυπολογιστή Alps (Άλπεις), τον οποίο πρόκειται να κατασκευάσει η Hewlett Packard Enterprise. Και οι δύο οργανισμοί σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν τα νέα αυτά συστήματα μέσα στο 2023, χρονικό σημείο κατά το οποίο η τεχνολογία αυτή θα καταστεί ευρύτερα διαθέσιμη και σε άλλους πελάτες.

Τα συστήματα Grace θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία NVLink της Nvidia, η οποία θα είναι σε θέση να προσφέρει ταχύτητες επικοινωνίας της τάξης των 900GB το δευτερόλεπτο μεταξύ των CPU και GPU τους. Η NVIDIA ισχυρίζεται πως οι ταχύτητες αυτές θα είναι περίπου 30 φορές ταχύτερες από ό,τι προσφέρουν αυτή τη στιγμή οι κορυφαίοι διακομιστές. Παράλληλα, χάρη στις μνήμες LPDDR5x, τα συστήματα Grace θα είναι 10 φορές αποδοτικότερα σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας και θα προσφέρουν διπλάσιο bandwidth σε σχέση με τη DDR4 RAM.

Εντωμεταξύ, σε μια εξέλιξη που συνιστά ένα ακόμη χτύπημα για την Intel, η NVIDIA προχώρησε στην ανακοίνωση μιας νέας συνεργασίας με το Amazon Web Services, προκειμένου να συνδυάσει τις GPU της με τον επεξεργαστή Graviton2 του AWS, βασισμένο στην αρχιτεκτονική ARM. Η συμφωνία αυτή καταδεικνύει το πόσο ευέλικτη μπορεί να αποδειχτεί η NVIDIA, ενώ η ενίσχυση των δυνατοτήτων ενός ακόμη ARM επεξεργαστή θεωρείται βέβαιο πως θα πλήξει περαιτέρω την Intel. Το προϊόν αυτής της συνεργασίας μεταξύ NVIDIA και AWS θα είναι σε θέσει να τρέχει εγγενώς παιχνίδια Android, αναφέρει η εταιρία, θα μπορεί να εκτελεί streaming παιχνιδιών σε φορητές συσκευές και επίσης να επιταχύνει το rendering και το encoding.

 NVIDIA ARM HPC dev kit

Για όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της υψηλών επιδόσεων επεξεργασίας δεδομένων (HPC), βασισμένης στην τεχνολογία ARM, η NVIDIA ανακοίνωσε παράλληλα ένα ARM HPC Developer Kit (βλ. παραπάνω). Αποτελείται από έναν Ampere Altra CPU (με 80 ARM Neoverse πυρήνες), δύο NVIDIA A100 GPU και δύο NVIDIA BlueField-2 DPU, για επιτάχυνση της δικτύωσης, της ασφάλειας και των αποθηκευτικών δυνατοτήτων. Μεταξύ των πρώτων πελατών συγκαταλέγονται τα αμερικανικά Εθνικά Εργαστήρια στο Όουκ Ριτζ και το Λος Άλαμος, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Υπολογισμού Υψηλών Επιδόσεων της Ταϊβάν.

Δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας των ενεργειακά αποδοτικών υπερυπολογιστών, η νέα πρόταση της NVIDIA συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να αποδειχτεί αμεσότερα επιτυχημένη σε σχέση με το προηγούμενο υλικό βασισμένο στην αρχιτεκτονική ARM που παρουσίασε η NVIDIA, το Tegra. Το συγκεκριμένο προϊόν τελικά βρήκε τη θέση του, τόσο στο Nintendo Switch όσο και τους αυτοκινητιστικούς υπολογιστές Drive της NVIDIA, όμως χρειάστηκε πρώτα να κάνει την εμφάνισή του στο ZuneHD και ένα πλήθος συστημάτων που δεν συγκίνησαν την αγορά, όπως το αρχικό Microsoft Surface. Αυτή τη φορά, η NVIDIA παρουσιάζει κάτι το οποίο καταγράφει πραγματική ζήτηση στη βιομηχανία.

  • Like 7