Αν ελπίζετε ότι θα μπορέσετε να αγοράσετε μια νέα κάρτα γραφικών της σεριάς RTX 30 τους επόμενους μήνες, ίσως θα πρέπει να περιορίσετε τις προσδοκίες σας.

Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί η CFO της Nvidia, Colette Kress, η οποία στις αρχές της εβδομάδας ανέφερε σε συζήτηση με επενδυτές ότι «περιμένουμε η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη της προσφοράς καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς». Αυτό σημαίνει ότι η όλη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με την περιορισμένη έως και εξαφανισμένη διαθεσιμότητα καρτών γραφικών της σειράς RTX 30, θα συνεχιστεί πιθανότατα έως το 2022 

Πριν μερικές εβδομάδες, η Nvidia είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα υπήρχε η αναγκαία διαθεσιμότητα στις νέες GPU για το υπόλοιπο του πρώτου οικονομικού τριμήνου που ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου. Έτσι με βάση και τις νέα δήλωση, είναι σαφές ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, με την προσφορά να μην μπορεί να καλύψει ακόμα τη ζήτηση.

Ο σημαντικότερος λόγος είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται παγκοσμίως σε τσιπ, με τις Intel και TSMC να προειδοποιούν για μια κατάσταση που θα διαρκέσει ως το επόμενο έτος. Εκτός από το εξαιρετικά περιορισμένο stock σε GPUs, το ίδιο παρατηρείται στις κονσόλες νέας γενιάς και συγκεκριμένα με το PlayStation 5 και τα Xbox Series X/S. 

Παρότι η παραγωγή της Nvidia θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, όλα δείχνουν ότι θα είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να προμηθευτεί μια νέα κάρτα γραφικών όταν στην εξίσωση προστίθονται εκτός από τους ενδιαφερόμενους gamers, cryptominers και scalpers που έχουν ανεβάσει την τιμή των μοντέλων στα ύψη.

  • Haha 3
  • Sad 1