Για τέταρτη φορά σε διάστημα τριών ετών, η NVIDIA πρόκειται να αλλάξει τον power connector στις επερχόμενες κάρτες γραφικών GeForce RTX 50-series αρχιτεκτονικής «Blackwell».

Ο νέος σύνδεσμος 16-pin θα διαθέτει κατά πάσα πιθανότητα 16 ακροδέκτες αφιερωμένους στην παράδοση τάσης 12 V, πέρα από τους ακροδέκτες σήματος (αν υπάρχουν) ισχυρίζεται το κανάλι Moore’s Law is Dead στο YouTube. Ο σημερινός σύνδεσμος 12V-2x6 διαθέτει 12 ακίδες αφιερωμένες στην παράδοση ισχύος. 

Η NVIDIA μετά από αρκετά χρόνια χρήσης του γνωστού 8-pin PCIe συνδέσμου ξεκίνησε με τις κάρτες γραφικών GeForce RTX 3080 και RTX 3090 Founders Edition να χρησιμοποιεί τον 12-pin σύνδεσμο Molex MicroFit. Η GeForce RTX 3090 Ti βοήθησε ουσιαστικά στην τυποποίηση του συνδέσμου 12VHPWR, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στο ευρύτερο τμήμα της προϊοντικής σειράς GeForce RTX 40 αρχιτεκτονικής «Ada Lovelace» (όλα τα μοντέλα με TGP ή Total Graphics Power άνω των 200 W).

Ερχόμενοι ωστόσο αντιμέτωποι με τις ολοένα και περισσότερες διαμαρτυρίες για την αξιοπιστία του 12VHPWR, ορισμένοι κατασκευαστές καρτών γραφικών της σειράς GeForce RTX 40 ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τον συμβατό όσον αφορά τους ακροδέκτες αλλά πιο ανθεκτικό σύνδεσμο 12V-2x6. Η εφαρμογή και χρήση του 16-pin συνδέσμου PCIe Gen 6 θα είναι η τέταρτη αλλαγή στον τύπο συνδέσμου για φέτος, αν βεβαίως οι φήμες αληθεύουν (σύμφωνα με άλλες πηγές, η NVIDIA δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στον σύνδεσμο τροφοδοσίας). Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η ανταγωνίστρια AMD δεν σκοπεύει να προχωρήσει στη μετάβαση στον συγκεκριμένο connector από τους κλασικούς 8-pin PCIe connectors.

 

  • Thanks 1
  • Sad 2
  • Haha 1