Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται από τον αξιόπιστο για τις πηγές του χρήστη του X, kopite7kimi, οι πρώτες κάρτες γραφικών NVIDIA GeForce RTX 50-series (αρχιτεκτονικής «Blackwell») θα αξιοποιούν μνήμη τεχνολογίας GDDR7 ταχύτητας 28 Gbps.

Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο η NVIDIA αποφάσισε να επιλέξει μνήμη ταχύτητας 28 Gbps δεδομένου ότι τα πρώτα chips μνήμης GDDR7 θα είναι ικανά για ταχύτητες 32+ Gbps. Η εταιρεία επίσης πρόκειται να επιλέξει memory chips «πυκνότητας» 16 Gbit, κάτι που σημαίνει ότι τα μεγέθη μνήμης κάθε κάρτα γραφικών πρόκειται ως επί το πλείστον θα παραμείνουν απαράλλαχτα σε σύγκριση με την τωρινή γενιά.

Όσον αφορά το εύρος ζώνης, τα νέα chips μνήμης GDDR7 ταχύτητας 28Gbps θα παρέχουν 55% υψηλότερο bandwidth σε σύγκριση με τα chips μνήμης GDDR6 ταχύτητας 18Gbps και 33% υψηλότερο bandwidth σε σχέση με τα chips μνήμης GDDR6X ταχύτητας 21Gbps. Το εύρος του διαύλου της μνήμης (memory interface) για κάθε νέα κάρτα γραφικών παραμένει άγνωστο επί του παρόντος (αν και έχουν κυκλοφορήσει φήμες για 384-bit ή και 512-bit για τα κορυφαία μοντέλα «Blackwell»).

Η απόφαση της NVIDIA να χρησιμοποιήσει chips μνήμης μικρότερης ταχύτητας από το αναμενόμενο δεν είναι τυχαία και μάλλον έχει να κάνει με τις «ανανεώσεις» καρτών γραφικών που σχεδιάζει. Για παράδειγμα, για τις πρώτες κάρτες γραφικών που έκαναν χρήση μνήμης GDDR6 -από τη σειρά GeForce RTX 20 αρχιτεκτονικής «Turing»- η NVIDIA επίλεξε chips ταχύτητας 14Gbps παρόλο που ήταν διαθέσιμα chips προδιαγραφών 16Gbps. Είναι λοιπόν πιθανό να επιλέξει chips υψηλότερης ταχύτητας από 28Gbps (π.χ. 32Gbps) για μελλοντικές κάρτες γραφικών της, συμπεριλαμβανομένων κάποιον «ανανεωμένων» εκδόσεων (refreshes) ή ακόμα και εκδόσεων «Super» κ.ά.

Ξέρουμε πάντως, ότι ορισμένες εταιρείες, όπως η Samsung, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν chips μνήμης GDDR7 ταχύτητας 36Gbps. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι η μνήμη GDDR7 είναι ενεργειακά αποδοτικότερη καθώς -μεταξύ άλλων- λειτουργεί με χαμηλότερη τάση σε σύγκριση με την τωρινή μνήμη GDDR6.

  • Like 8