Οι αγωγές που υποβάλλονται για παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας εναντίον εταιρειών που αναπτύσσουν Τεχνητή Νοημοσύνη «πέφτουν σαν βροχή» και η τελευταία αφορά την NVIDIA.

Οι συγγραφείς Abdi Nazemian, Brian Keene και Stewart O’Nan κατέθεσαν αγωγή ισχυριζόμενοι ότι με την πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης NeMo -ένα γλωσσικό μοντέλο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να δημιουργούν και να εκπαιδεύουν τα δικά τους chatbots- η NVIDIA παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Σύμφωνα με την αγωγή, η NVIDIA έχει εκπαιδεύσει την πλατφόρμα βασιζόμενη σε ένα αμφιλεγόμενο σύνολο δεδομένων (dataset) που παρανόμως συμπεριλάμβανε και τα βιβλία τους χωρίς άδεια ή εξουσιοδότηση.

Οι τρεις συγγραφείς απαιτούν να εκδικαστεί η υπόθεση σε δικαστήριο με ενόρκους και ζητούν να τους καταβληθεί αποζημίωση από την NVIDIA, ζητώντας επίσης από την εταιρεία του Jen-Hsun Huang να καταστρέψει το σύνολο δεδομένων Βοοκ3 και όλα τα αντίγραφα του που αξιοποιούνται από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) της πλατφόρμας NeMo. Οι τρεις τους ισχυρίζονται επίσης στην αγωγή τους ότι στο σύνολο δεδομένων υπήρχε ένα αντίγραφο της σκιώδης βιβλιοθήκης Bibliotek που αποτελείται από 196.640 πειρατικά βιβλία.

«Εν ολίγοις, η NVIDIA έχει παραδεχτεί ότι εκπαίδευσε τα μοντέλα NeMo Megatron με βάση ένα αντίγραφο του συνόλου δεδομένων The Pile» αναφέρεται στην αγωγή. «Επομένως, η NVIDIA εκπαίδευσε αναγκαστικά τα μοντέλα NeMo Megatron και σε ένα αντίγραφο του Books3, επειδή το Books3 αποτελεί μέρος του The Pile. Πιο συγκεκριμένα, βιβλία που έχουν γραφτεί από τους ενάγοντες αποτελούν μέρος του Books3 -συμπεριλαμβανομένων και των έργων τους που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα- και ως εκ τούτου, η NVIDIA εκπαίδευσε αναγκαστικά τα μοντέλα NeMo Megatron σε ένα ή περισσότερα αντίγραφα των έργων τους, παραβιάζοντας επομένως κατάφωρα τα πνευματικά δικαιώματα των εναγόντων» υποστηρίζουν οι τρεις συγγραφείς.

Σε απάντηση, η NVIDIA δήλωσε στη Wall Street Journal ότι «σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των δημιουργών περιεχομένου και πιστεύουμε ότι δημιουργήσαμε το NeMo σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων».

Πέρυσι, τόσο η OpenAI όσο και η Microsoft βρέθηκαν αντιμέτωπες με αγωγές (δείτε εδώ και εδώ) για παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από διάφορους συγγραφείς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι εταιρείες κέρδισαν και κερδίζουν χρήματα από τα έργα τους, αρνούμενες να τους πληρώσουν για να αποκτήσουν άδεια χρήσης κ.λπ. Από ότι φαίνεται θα δούμε τις αγωγές να πληθαίνουν με τον καιρό…

  • Like 1
  • Haha 2