Οι New York Times (NYT) κατέθεσαν αγωγή κατά της OpenAI και της Microsoft, κατηγορώντας τους για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί ανέπτυξαν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI) τους αντιγράφοντας και αξιοποιώντας τεράστιο αριθμό άρθρων των Times, οδηγώντας σε άμεσο ανταγωνισμό με το περιεχόμενό του.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι Times ισχυρίζονται ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) της OpenAI και της Microsoft, τα οποία αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από τα ChatGPT και Copilot, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αποτελέσματα που είτε παραθέτουν απευθείας, είτε συνοψίζουν στενά, είτε μιμούνται το εκφραστικό ύφος του περιεχομένου των Times. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η πρακτική αυτή όχι μόνο υπονομεύει και βλάπτει τη σχέση της με τους αναγνώστες της, αλλά έχει επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων από συνδρομές, αδειοδότηση, και φυσικά τη διαφήμιση.

Η αγωγή υποστηρίζει επίσης ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα ΤΝ συνιστούν απειλή για τη δημοσιογραφία υψηλής ποιότητας, καθώς μειώνουν την ικανότητα των ειδησεογραφικών πρακτορείων να διασφαλίζουν και να αξιοποιούν το περιεχόμενό τους. Οι εναγόμενοι, μέσω του Bing Chat της Microsoft (που πρόσφατα μετονομάστηκε σε "Copilot") και του ChatGPT της OpenAI, φέρονται να εκμεταλλεύονται τις σημαντικές επενδύσεις των Times στη δημοσιογραφία τους για τη δημιουργία υποκατάστατων προϊόντων χωρίς να λαμβάνουν άδεια ή να καταβάλλουν οποιαδήποτε πληρωμή.

Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι η ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται στο περιεχόμενο των Times έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα τόσο για τη Microsoft όσο και για την OpenAI. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τις δύο εταιρείες εδώ και αρκετούς μήνες για να διασφαλίσει ότι θα λάβει δίκαιη αξία για τη χρήση του περιεχομένου της, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα.

Η εκπρόσωπος της OpenAI, Lindsey Held, σε δήλωσή στο The Verge, εξέφρασε το σεβασμό για τα δικαιώματα των δημιουργών και των ιδιοκτητών περιεχομένου και επιβεβαίωσε τη δέσμευση να συνεργαστεί μαζί τους για να διασφαλίσει ότι θα επωφεληθούν από την AI τεχνολογία και τα νέα μοντέλα εσόδων. Η Held δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις τους με τους New York Times ήταν εποικοδομητικές και προοδευτικές, εκφράζοντας έκπληξη και απογοήτευση για την εξέλιξη αυτή. Η Held εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί ένας αμοιβαία επωφελής τρόπος συνεργασίας, όπως ήδη έχει κάνει η OpenAI με πολλούς άλλους εκδότες. Η Microsoft δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια δήλωση για το θέμα.

Οι New York Times μηνύουν και τις δύο εταιρείες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και επιδιώκει να τις καταστήσει υπεύθυνες για δισεκατομμύρια δολάρια σε νόμιμες και πραγματικές αποζημιώσεις για την υποτιθέμενη αντιγραφή του περιεχομένου της. Οι Times ζητούν επίσης από το δικαστήριο να απαγορεύσει στην OpenAI και τη Microsoft να εκπαιδεύουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους χρησιμοποιώντας το περιεχόμενό της και να αφαιρέσουν το έργο της εφημερίδας από τα σύνολα δεδομένων των δύο εταιρειών.

Οι New York Times συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών ειδησεογραφικών πρακτορείων που έχουν πρόσφατα μπλοκάρει τον web crawler της OpenAI, εμποδίζοντας έτσι την εταιρεία AI να συνεχίσει να σαρώνει περιεχόμενο από τον ιστότοπό της για την εκπαίδευση των μοντέλων AI της. Το BBC, το CNN και το Reuters έχουν επίσης λάβει μέτρα για να μπλοκάρουν το web crawler της OpenAI. Ωστόσο, άλλες δημοσιεύσεις καλωσορίζουν την AI, ή τουλάχιστον τις πληρωμές που σχετίζονται με αυτήν. Η εταιρεία Axel Springer, ιδιοκτήτρια των Politico και Business Insider, σύναψε πρόσφατα συμφωνία με το OpenAI που επιτρέπει στο ChatGPT να αντλεί πληροφορίες απευθείας από τις δύο πηγές. Ομοίως, το Associated Press επιτρέπει στο OpenAI να εκπαιδεύσει τα μοντέλα του στις ειδήσεις του για τα επόμενα δύο χρόνια.

  • Like 2