Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η NVIDIA έλαβε την απόφαση να τερματίσει την κυκλοφορία των καρτών γραφικών GeForce GTX 16-series.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Board Channels που αναπαράγει το VideoCardz, οι τελευταίες εναπομείνασες κάρτες γραφικών αρχιτεκτονικής «Turing» που θα κυκλοφορήσουν υπό την επωνυμία GeForce GTX 16-series βρίσκονται ήδη στα χέρια των συνεργατών της NVIDIA (AIBs, Add-in-Board partners).

Μόλις αυτές εξαντληθούν, όσοι gamers αναζητούν κάποια «budget κάρτα γραφικών» θα πρέπει ενδεχομένως να στραφούν σε άλλες λύσεις, ενδεχομένως της AMD ή της Intel, καθώς διαθέτουν τις οικονομικότερες κάρτες γραφικών. Μόλις εξαντληθούν από την αγορά και οι τελευταίες κάρτες της σειράς GeForce GTX 16-series, αν ισχύει βεβαίως η φημολογία, θα έχουμε το τέλος της «εποχής GTX» μετά από εμπορική πορεία που διήρκησε 19 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Board Channels που επικαλείται μία παρουσίαση-χρονοδιάγραμμα για τις κάρτες γραφικών της NVIDIA, η κυκλοφορία καρτών γραφικών της σειράς GeForce GTX 16 πρόκειται να «διακοπεί εντελώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024». Οι συνεργάτες της NVIDIA, θα συνεχίσουν να συναρμολογούν και να πωλούν κάρτες γραφικών GeForce GTX 16-series όσο διαρκούν τα αποθέματα, κάτι που ενδέχεται να πάρει αρκετό καιρό. Σύμφωνα ωστόσο με την πηγή, οι τελευταίες κάρτες γραφικών «GTX» θα εξαφανιστούν από τα ράφια «μέσα στους επόμενους έναν, με τρεις μήνες».

Προς το παρόν, τα μόνα προϊόντα της σειράς GeForce GTX 16 που έχουν απομείνει είναι η «αναιμική» GeForce GTX 1630 και η ελαφρώς καλύτερη πρόταση GeForce GTX 1650. Τα μοντέλα της οικογένειας GeForce GTX 1660 έχουν προ πολλού αποσυρθεί μαζί με τις οποιεσδήποτε παραλλαγές «Super». Η NVIDIA πάντως εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συγκεκριμένες υλοποιήσεις με ενημερωμένους drivers και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει για αρκετό καιρό ακόμα.

Όταν και οι τελευταίες κάρτες GeForce GTX 1630 και GTX 1650 εκλείψουν από την αγορά, η επιλογή που θα έχουν οι χρήστες με το χαμηλότερο κόστος από την προσφορά της NVIDIA θα είναι η GeForce RTX 3050 6GB που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Ενδεχομένως η χρονική στιγμή της άφιξης της GeForce RTX 3050 με τις χαμηλότερες προδιαγραφές και η διαρροή από το roadmap της NVIDIA να σχετίζονται με κάποιο τρόπο. 

Η επωνυμία «GTX» έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της στην αγορά με την GeForce 7800 GTX πριν από σχεδόν μία εικοσαετία (το 2005). Εκείνη την εποχή, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία κατάληξη ωστόσο τρία χρόνια αργότερα, το 2008, μετακινήθηκε μπροστά από τον «αριθμό μοντέλου» αρχής γενομένης με την GeForce GTX 280. Αργότερα, αποτέλεσε «σήμα κατατεθέν» για τις κάρτες γραφικών της NVIDIA μέχρι την άφιξη της σειράς GeForce RTX 20 δέκα χρόνια αργότερα ωστόσο επανεμφανίστηκε το 2019 με την οικονομικά προσανατολισμένη σειρά GeForce GTX 16 που δεν διέθετε τα βασικά χαρακτηριστικά της οικογένειας RTX όπως τους πυρήνες Tensor και Ray Tracing. 

  • Confused 1