Η εταιρεία Panasonic πούλησε το μερίδιο της στην Tesla έναντι $3,6 δισεκατομμυρίων για να χρηματοδοτήσει την επόμενη εξαγορά της σύμφωνα με πληροφορίες των Nikkei και Financial Times.

Παράλληλα, ο CEO του Ιαπωνικού τεχνολογικού κολοσσού Yuki Kusumi δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία του σκοπεύει να προχωρήσει σε μία μεγάλη επένδυση στην παραγωγή των νέων κυψελών ιόντων λιθίου 4680 της Tesla αν όλα πάνε καλά με το πρωτότυπο της γραμμής παραγωγής.

Η Panasonic τόνισε ότι η πώληση μετοχών είναι ζήτημα «εταιρικής διακυβέρνησης» και δεν έχει αφορά τη σχέση της με την Tesla, που παραμένει πολύ καλή. Η επένδυση της Panasonic στην Tesla ήταν αναμφισβήτητα μία έξυπνη επιχειρηματική απόφαση. Η Panasonic αγόρασε 1,4 εκατομμύρια μετοχές της Tesla έναντι $21,15 ανά μετοχή το 2010 και για περίπου $30 εκατομμύρια συνολικά.

Τον Μάρτιο του 2020, το μερίδιο της αυξήθηκε σε αξία φτάνοντας τα $731 εκατομμύρια δολάρια και στο τέλος Μαρτίου του 2021 έφτασε τα $3,6 δισεκατομμύρια (η χρηματιστηριακή αξία της Tesla εξαπλασιάστηκε αυτή τη περίοδο). Τα έσοδα από την πώληση του μεριδίου της, θα βοηθήσουν την Panasonic να χρηματοδοτήσει μέρος της εξαγοράς της Αμερικανικής εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, Blue Yonder που εκτιμάται στα $7 δισεκατομμύρια.

panasonic tesla.jpg

Κάποτε, η Panasonic ήταν ο μοναδικός πάροχος μπαταριών της Tesla, ωστόσο η Αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε να αναπτύσσει τις δικές της μπαταρίες και να συνεργάζεται με άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της LG Chem και της CATL από την Κίνα. Ταυτόχρονα, η Panasonic δήλωσε πρόσφατα ότι θα επιχειρήσει να ελαττώσει την εξάρτηση της από την Tesla προμηθεύοντας μπαταρίες και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρόλα αυτά, η Panasonic θέλει να εξακολουθήσει να αποτελεί μέρος του μέλλοντος της Tesla. Η εταιρεία αυτή τη περίοδο ετοιμάζει το πρωτότυπο μίας νέας γραμμής παραγωγής για τις νέες κυψέλες ιόντων λιθίου 4680 της Tesla που αποκαλύφθηκαν στην εκδήλωση "Battery Day". Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ευελπιστεί ότι ο νέος τύπος μπαταριών θα επιτρέψει στην εταιρεία να προσφέρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τιμή κοντά στα $25.000 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Αν πάνε όλα καλά με το πρωτότυπο της γραμμής παραγωγής της, η Panasonic θα προχωρήσει σε μία «μεγάλη επένδυση» για την παραγωγή τους, τόσο για την Tesla όσο και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

pan_tes2.jpg

  • Like 2